– Fler hangarer skulle bidra till att utveckla Långnäs flygfält på ett positivt sätt, säger Thomas Hallberg, ordförande för Piteå flygklubb.
Det är trångt i de nuvarande hangarerna. Det finns behov av fler.
– Medlemmarna vill ha plats för att kunna ställa in sina plan under vintern, säger Hallberg.
Får klubben tillstånd till att bygga hangarerna hamnar de på andra sidan om flygfältet. Frågan avgörs dock av Fortifikationsverket.
– Långnäs var tidigare ett militärt fält. När kommunen tog över flygplatsen skrevs ett avtal där Fortifikationsverket har rätt att ta tillbaka fältet om det skulle uppstå ett militärt behov. Vi får enligt avtalet inte bygga något utan verkets godkännade, säger Thomas Hallberg.
Han uppger att klubben hade ett möte med Piteå kommun i maj där de sades att Piteå kommun kommer att ta kontakt med Fortifikationsverket i frågan.
På Hallbergs önskelista finns också att möjliggöra landning i mörker.
– Vi pratar med Piteå kommun om det. Det har öppnats nya möjligheter via GPS, säger ordföranden.
Han säger att i ett läge där Luleå airport stänger flygplatsen klockan 20 på lördagar finns inga alternativ för flygen att landa och den problematiken aktualiserades när artisten Måns Zelmerlöw hade en spelning i Boden förra året.
– Han kom i chartrat plan till Luleå men det kunde ju inte starta i Luleå efter spelningen. Så planet flög hit till Långnäs och väntade in Zelmerlöw. Innan han flög härifrån fick han en pilsner och grillade korv med oss, säger Hallberg.
Piteå flygklubb är en aktiv klubb med två sektioner. Flygdelen med ultralätta plan (maximalt 450 kilo) och normalklassade plan har 30 medlemmar. Den paramotorverksamhet där folk flyger med en motor på ryggen har 20 medlemmar.
– Antalet medlemmar känns stabilt, men vi skulle vilja rekrytera fler där en flygskola skulle betyda mycket, säger Thomas Hallberg.
Brist på flyglärare bromsar rekryteringen.
Flygklubben har två egna plan, ett ultralätt plan och ett tyngre, en Piper PA 28 Cherokee.
Det används av medlemmar som vill ta sig en tur, och den ingår i Norrbottens brandflyg. Det låg nere några år fram till den omfattande skogsbranden i Bodträskfors.
– Då insåg myndigheterna att det är nog billigare att betala för brandflyg än att låta värdefull skog brinna upp, säger flygklubbens ordförande.
Piteå flygklubb ansvarar för en flygslinga som går från Piteå upp till Arjeplog, till Jokkmokk för att sedan vända tillbaka till Piteå. Brandflyget körs av fem–sex medlemmar som går på schema och som tjänstgör en vecka i stöten.