Grovt vapenbrott och vapenbrott var åtalspunkterna mot den så kallade Medhjälparen som tingsrätten gick igenom efter lunch på onsdagen.

Vid husrannsakan hittade polisen:

* En pistol av kaliber 22 med vikbar kolv och kikarsikte.

* En pistol, 9mm.

* En annan pistol, 9mm.

* Ett gevär av kaliber 22 med modifierad kolv och kikarsikte.

* Gevärspipor, kaliber 22.

* Flera askar ammunition av kaliber 22.

Två av pistolerna anträffades dolda i en skrivbordslåda. Geväret hittades i en garderob. Den tredje pistolen hittades i ett kassaskåp.

Medhjälparen, en man i 75-årsåldern, förnekar brott. Han har inga synpunkter på att vapnen förverkas – för det är inte hans vapen, enligt advokaten Lennart Wiklund.

Gällande ammunitionen av kaliber 22, som Medhjälparen saknar licens för, så hade han ett sådant vapen, som han överlät till en familjemedlem vilket innebär att uppsåt saknas, uppgav Wiklund.

– De blev liggande eftersom jag inte fick transportera dem med flyg till den som övertog vapnet, sade Medhjälparen i förhör.

Pistolerna och geväret hittade han när han var ute och körde och letade efter renar i skogen. Mannen är renskötare sedan tidigare.

– Vapnen hittade han i en säck i skogen, sade han.

Han tänkte lämna in vapnen till polisen, men blev rädd för att inte bli trodd. Tanken var istället att dumpa vapnen, men bara någon vecka senare slog polisen till.

Åklagaren undrade varför ett av vapnen var inlindat i en skrivbordslåda.

– Ja. Jag la bara undan det för det skulle slängas bort. Jag tittade inte något närmare på det.

Varför lät du inte bara säcken ligga?

– Varför? Det gör man väl inte tycker jag. Ja, med facit i hand hade man kunnat göra det.

Varför kontaktade du inte polis?

– Det är lätt i efterhand. Det kan jag inte svara på. Ibland tar det flera dagar innan polisen kommer när det handlar om dödade renar i skogen, påpekar mannen.