Statsminister Stefan Löfven skriver i en kommentar till TT att våld mot polisen aldrig kan accepteras.

"Nattens dåd visar att vi måste fortsätta och intensifiera kampen mot den grova brottsligheten. Med strängare lagar, bättre verktyg och ökade resurser till polisen ska vi bekämpa våldet och öka tryggheten", skriver Löfven i ett mejl till TT.

Glaspartierna i entrén har rasat helt och mängder av fönsterrutor har krossats, men ingen person är fysiskt skadad. Larmet om en mycket kraftig smäll kom till polisen runt klockan 00.20.

Artikelbild

| Polis med automatvapen utanför polishuset i Helsingborg efter den kraftiga explosionen.

Det är rimligt att tro att detta är en följd av det goda polisarbete vi utför, säger områdespolischefen Patric Heimbrand.
Vi arbetar i grovt kriminella miljöer och det skapar irritation hos dem vi arbetar mot.

Carina Persson är regionpolischef i Syd. Hon har redan talat med rikspolischefen och statsminister Stefan Löfven (S) om händelsen.

Jag känner mig trygg i att vi kommer att få det stöd vi behöver ha för att klara av det fortsatta arbetet, säger Persson.
Artikelbild

| Polisens tekniker i arbete vid den sprängda entrén till polishuset i Helsingborg.

Angrepp mot polisen

Hon beskriver nattens sprängning som ett "mycket allvarligt angrepp mot samhället".

En attack mot polisen är inte bara en attack mot samhället utan alla människors säkerhet, säger också rikspolischef Dan Eliasson till TT.

Lokalpolisområdeschefen Sven Holgersson ser det som ett angrepp mot polisanställda i Helsingborg.

Nu bedriver vi trygghetsskapande åtgärder bland invånarna i Helsingborg. Helsingborgs stad står bakom oss och erbjuder oss lokaler, säger han.

Fönsterrutor på byggnaden mittemot polishuset har förstörts av tryckvågen.

Samtliga rutor på det huset har krossats. Det rör sig säkert om 30–40 fönster, kanske fler, säger yttre befäl Mattias Andersson.

Eventuella kopplingar till tidigare sprängdåd vill polisen inte uttala sig om.

Det är för tidigt att dra några sådana slutsatser nu, säger Carina Persson.

Undersökning på platsen

Sprängdådet gör att polisen förstärkt sin tillsyn utanför Rättscentrum i Malmö, där det detonerade en kraftig sprängladdning vid Malmö tingsrätts entré i november 2014. Polis med förstärkningsvapen står utanför Malmös rättscentrum, rapporterar Sydsvenskan.

Ännu är det oklart vad det är som har exploderat i Helsingborg. Bombtekniker har undersökt området, men övriga tekniker fortsätter sitt arbete.

"Sprängdådet i Helsingborg är ett allvarligt angrepp mot rättsväsendet. Samhället får aldrig backa undan för kriminellas våld. Nu är det viktigt att gärningsmännen kan gripas", skriver justitieminister Morgan Johansson (S) i ett mejl till TT.

Under rubriken "Vi backar aldrig för kriminella!" skriver Helsingborgspolisen att arbetet på polishuset fortsätter trots detonationen.