Led i kraftledningsgata dödsfälla för skoteråkare

Mil efter mil av norrbottnisk skoterled går i kraftledningsgator. I vissa fall under spända staglinor.Vansinne, säger Pite Energi och Elsäkerhetsverket efter den tragiska dödsolyckan i Långträsk förra helgen. En olycka som nu kan få ett rättsligt efterspel.

Den 45-årige mannen avled av de skador han ådrog sig då han av okänd anledning körde in i en vajer som var fäst i en stolpe i syfte att hålla upp den, uppger polisen.

Den 45-årige mannen avled av de skador han ådrog sig då han av okänd anledning körde in i en vajer som var fäst i en stolpe i syfte att hålla upp den, uppger polisen.

Foto: Elin Johansen

PITEÅ2009-04-03 06:00
Skoterleden förbi logen i Långträsk har haft samma sträckning sedan 80-talet. Omkring 100 meter efter en kurva går leden mellan en stolpe och dess stagvajer. Där slutade livet för 44-årige Långträskbon Mikko Konttaniemi på lördagskvällen. Skadorna tyder på att han kört in i vajern.
Anders Sundström, tillförordnad nätchef på Pite Energi, är bekymrad över att många skoterleder går för nära kraftledningsstolparna.
- Det ska egentligen inte gå skoterleder i ledningsgator, och det är ytterst olämpligt att lägga en skoterled mellan stolpen och staget, säger han.
Han har kontaktat Elsäkerhetsverket för att få svar på i vilken mån ett elbolag kan förbjuda leder i kraftledningsgatorna.
När PT ringer upp Håkan Lidman, överinspektör på Elsäkerhetsverket, har han inget svar på den frågan. Däremot avråder han bestämt från att dra en skoterled under en stagvajer.
- Det säger sunt förnuft att det är olämpligt. Då måste man vara väldigt observant på att märka ut hinder. Det är som gjort för en olycka, säger han.
Enligt Håkan Lidman är det ledningsinnehavarens ansvar att märka ut staglinorna med gul-svarta plasthylsor längst ner. Det hade Pite Energi gjort på platsen där olyckan inträffade. Även om en del av märkningen hamnat under snön. Något krav på övrig märkning finns inte, utan det ligger i sådana fall på den som dragit skoterleden.
- Gör man en led borde det ligga i ens eget intresse att märka ut staglinor och andra hinder, säger Håkan Lidman.
Kriminalkommissarie Lars-Göran Johansson har hand om utredningen kring dödsolyckan i Långträsk. Han ska höra med åklagare om ett brott kan vara begånget i samband med olyckan. En central fråga är den om skoterledens dragning under vajern.
- Det är det man eventuellt kan ha lite funderingar om, om det har varit så klokt och bra, säger Lars-Göran Johansson.
Georg Johansson är ordförande i Långträsk skoterklubb. Klubben som dragit leden. Med facit i hand håller han med om att dragningen är olämplig. Han säger också att stagvajern hade kunnat märkas upp bättre, men det är inte så enkelt då all verksamhet sker ideellt.
- Vi har inga anställda som kan fara och göra sådana märkningar, och det är svårt att få ut folk frivilligt, säger Georg Johansson.
Även Nasaleden går flera mil i kraftledningsgator, berättar han.
- Det är för att skoterlederna inte ska förstöra skogen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om