– Den börjar visa tecken på att vara stationär. Det har varit i samma område sedan de första spillningsproven togs den 1 november, säger Anna Danell, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.
Faktum är att vargen, som har finsk ryska gener, till och med rört sig norrut, alltså åt fel håll mot vad länsstyrelsen hoppats.
– Nu är den i ett område där en av de berörda samebyarna har merparten av sina renar.
Totalt har nu fem ansökningar om skyddsjakt lämnats in. Samebyarna har vidtagit åtgärder, men de är väldigt kostsamma och det är inte möjligt att hålla renarna hägnade under hela vintern.
Länsstyrelsen hade i fredags ett möte med Naturvårdsverket och sametinget för att diskutera möjliga åtgärder och finansiering av dessa.
– Vi kom då fram till att man ska försöka störa vargen så att den lämnar området och fortsätter röra sig söderut. Man har därför utfärdat en dispens från förbud i artskyddsförordningen att störa vargen, säger Danell.
Störningarna sker med skoter alternativt helikopter. Om detta misslyckas talar mycket för att länsstyrelsen måste bevilja skyddsjakt.
Alternativet att söva och flytta vargen är knappast aktuellt. Problemet har tidigare varit, exempelvis med den kända Junselevargen, att vargar återvänt till sitt gamla revir. Dessutom är kraven från Naturvårdsverket en karantän på minst två månader, vilket innebär att vargen tidigast kan flyttas 1 januari.
– Det är väldigt lång tid för de som sitter mitt i situationen. Om störningen misslyckas har vi gjort allt vi kan göra.