Mats Ehnbom: "Jag Àr stolt över vÄr samhÀllsnytta"

FrÄn reporter pÄ Norrbottens-Kuriren till vd för Norr Media. Ett brinnande samhÀllsintresse och den stÀndiga viljan framÄt Àr de frÀmsta drivkrafterna bakom Mats Ehnboms resa. I det senaste avsnittet av podden Snacka om affÀrer berÀttar han om en bransch i konstant förÀndring, men ocksÄ om sin största basketidol och sitt starkaste intervjuminne.

"Jag Àr vÀldigt stolt över att vi faktiskt finns till för att göra samhÀllsnytta, det Àr unikt och det gör mig vÀldigt motiverad att jobba vidare i mitt jobb", sÀger Mats Ehnbom, vd Norr Media, i podden Snacka om affÀrer.

"Jag Àr vÀldigt stolt över att vi faktiskt finns till för att göra samhÀllsnytta, det Àr unikt och det gör mig vÀldigt motiverad att jobba vidare i mitt jobb", sÀger Mats Ehnbom, vd Norr Media, i podden Snacka om affÀrer.

Foto: Elin Emborg

Nyheter2021-04-29 10:18

Sina första steg in i mediebranschen tog Mats Ehnbom under gymnasiet, som extrajobbande sportreporter pÄ Norrbottens-Kuriren i LuleÄ. Det var ocksÄ till den tidningen han ÄtervÀnde efter tre Ärs journalisthögskolestudier i Sundsvall.

– Jag kom in i dagstidningsbranschen i en brytningsperiod. Vi anvĂ€nde delvis skrivmaskiner fortfarande, och tidningsproduktionen var vĂ€ldigt komplex och komplicerad. Man skar fĂ€rdigt tidningssidorna pĂ„ kvĂ€llstid och allt var ett manuellt hantverk. Texter skrevs in tvĂ„ gĂ„nger, först av reporter och sen av ytterligare en inskrivare.

Mats Ehnbom konstaterar att mycket har hÀnt sedan dess.

– Vi Ă€r vĂ€ldigt lĂ„ngt ifrĂ„n det sĂ€ttet att producera innehĂ„ll idag. Jag har fĂ„tt vara med om hela resan i branschen, det har lĂ€rt mig mycket och gett mig erfarenheter som har varit vĂ€ldigt vĂ€rdefulla. Den förĂ€ndringen och processen har gjort att jag velat stanna i branschen. Jobbet har förĂ€ndrats över tid och det har gjort att jag, som Ă€r rastlös och vill att det ska hĂ€nda saker, har kĂ€nt att det gör det ju hela tiden.

Som vd har han övergripande ansvar över Norr Medias verksamhet, som förutom NSD och Norrbottens-Kuriren i Norrbotten ocksÄ strÀcker sig till norra VÀsterbotten, efter att tidigare Norrbottens Media köpte Norran i SkellefteÄ och PiteÄ-Tidningen i slutet av 2019. Mats Ehnbom berÀttar att mycket Àr pÄ gÄng inom företaget just nu och framÄt, sÀrskilt i och med det intressanta lÀge regionen befinner sig i.

– Det har aviserats den obegripligt stora summan av tusen miljarder kronor i gröna industrisatsningar, precis hĂ€r i vĂ„r region dĂ€r Norr Media finns. Det hĂ€r ger sĂ„klart möjligheter, och dĂ€r ska vi vara en motor som ska informera och lyfta de hĂ€r frĂ„gorna redaktionellt. Men ocksĂ„ hjĂ€lpa vĂ„ra kommersiella partners att faktiskt dra nytta av detta. Vi kan hjĂ€lpa dem att marknadsföra sig, att synas och ta del av tillvĂ€xten som kommer ske i vĂ„r region.

Vad Àr det roligaste med ditt jobb?
– Det roligaste Ă€r att fĂ„ befinna sig pĂ„ en arbetsplats dĂ€r den övergripande mĂ„lsĂ€ttningen och kĂ€rnan i verksamheten Ă€r samhĂ€llsförbĂ€ttring. Vi har till och med i vĂ„r affĂ€rsidĂ© att vi ska göra vĂ„r region till en bĂ€ttre plats att leva och verka i, sĂ€ger Mats Ehnbom och fortsĂ€tter:

– Att fĂ„ jobba med det dagligen som vd, det Ă€r en belöning som jag inte hittar nĂ„gon annanstans. Det Ă€r nog den största tillfredstĂ€llelsen i mitt jobb att se nĂ€r vi lyckas med det, och det gör vi faktiskt dagligen. Det finns mĂ„nga höjdpunkter att ta fasta pĂ„ i mitt jobb.

I det hÀr avsnittet av Snacka om affÀrer pratar Mats Ehnbom ocksÄ om vilken roll den lokala journalistiken har i dagens samhÀlle, om hur mediebranschen ser ut framÄt, om ledarskap och hur han sjÀlv laddar batterierna. Avsnittet finns dÀr poddar finns, bland annat hÀr: https://snackaomaffarer.podbean.com/

Snacka om affÀrer görs i samarbete med Almi Nord, och i avsnittet delar rÄdgivare Stefan StÄlnacke med sig av tre viktiga frÄgor att stÀlla sig om man funderar pÄ att köpa ett företag.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!