Gustaf Ahlin: ”Passionen finns dĂ€r hela tiden”

En googling och en handbok i att brygga öl, det var starten till PiteĂ„bryggeriet This is how. I det senaste avsnittet av Snacka om affĂ€rer berĂ€ttar ölchefen Gustaf Ahlin om sin resa, frĂ„n det dĂ€r startkitet i hemmabryggning i StockholmslĂ€genheten till att nu driva bĂ„de bryggeri och restaurang i ett bussgarage i PiteĂ„. Dessutom avslöjar han deras nĂ€sta restaurangsatsning – i en skidbacke.

"Det roligaste hittills Àr nog att jag fÄtt bygga upp ett företag frÄn grunden, och att vi kan driva det hÀr bolaget sÄ som jag vill att det ska vara", sÀger Gustaf Ahlin, This is how.

"Det roligaste hittills Àr nog att jag fÄtt bygga upp ett företag frÄn grunden, och att vi kan driva det hÀr bolaget sÄ som jag vill att det ska vara", sÀger Gustaf Ahlin, This is how.

Foto: Sabina Nilsson

Nyheter2021-10-28 09:51

Hans företagande kretsar kring de fyra ingredienserna malt, humle, jÀst och vatten. Och det Àr just passionen för hantverket och ölet som driver Gustaf Ahlin, huvudpersonen bakom This is how.

– PĂ„ fyra basingredienser sĂ„ finns det inget stopp för vad vi kan göra. Kreativiteten Ă€r den som driver pĂ„, det Ă€r sĂ„ enormt kul att jobba med, berĂ€ttar han i det senaste avsnittet av podden Snacka om affĂ€rer.

Efter nÄgra Är i barbranschen i Stockholm, dÀr han bland annat drev en ölbar, fick han möjlighet att lÀra kÀnna bryggerierna nÀrmare.

– DĂ€r startade kĂ€rleken för bryggerierna och personerna bakom dem. Det ledde till att jag började drömma om att driva ett eget bryggeri, och dĂ„ tĂ€nkte jag att ska jag göra det sĂ„ mĂ„ste jag ju lĂ€ra mig att brygga öl. Jag googlade How to brew, dĂ„ kom det upp en bok som hette How to brew. Jag köpte boken, lĂ€ste den, bestĂ€llde ett startkit och började brygga öl hemma i vĂ„r lilla lĂ€genhet i Stockholm. I och med det fann jag en helt ny passion, frĂ„n att vara intresserad av drycken och hur det smakar till hur man faktiskt producerar. Det blev en helt ny passion i livet, och kanske min viktigaste hobby.

Företagandet har varit en sjÀlvklar del i hans liv mycket tack vare hans företagarpappa, och tanken om att starta eget har alltid funnits dÀr. Efter en flytt norrut blev företaget och bryggeriet This is how verklighet, i ett bussgarage i PiteÄ Är 2017.

– Det roligaste hittills Ă€r nog att jag fĂ„tt bygga upp ett företag frĂ„n grunden, och att vi kan driva det hĂ€r bolaget sĂ„ som jag vill att det ska vara. Och möjligheten att ha anstĂ€llda, det Ă€r enormt hĂ€ftigt att ha anstĂ€llda och betala deras löner den 25:e, och att liksom bidra till samhĂ€llet. Jag tycker det Ă€r vackert pĂ„ nĂ„got sĂ€tt.

Hur gör du för att behÄlla passionen i takt med att ni vÀxer?

– Det Ă€r just kreativiteten bakom det, det finns inget stopp eller hinder för vad vi kan göra, och marknaden pushar framĂ„t hela tiden. SĂ„ att passionen för grundprodukten i det vi gör finns dĂ€r hela tiden, sĂ€ger Gustaf Ahlin.

undefined
Gustaf Ahlin, This is how, gÀstar podden Snacka om affÀrer.

I somras utökade This is how genom att öppna restaurangen Taps and tacos, precis intill bryggeriet. Nu lagom till vintern presenterar de dessutom nÀsta nyhet.

– Vi tittar konstant pĂ„ möjligheterna att fortsĂ€tta vĂ€xa, och efter den hĂ€r sommaren tĂ€nkte vi att vi mĂ„ste titta pĂ„ fler möjligheter att öppna restauranger. DĂ„ dök det upp en hĂ€ftig grej pĂ„ klassisk after ski-mark. Vi lĂ€mnade in ett anbud pĂ„ en ny restaurangsatsning, och förra mĂ„ndagen fick vi veta att vi vann det anbudet. SĂ„ innan jullovet öppnar vi ett Taps and tacos i GĂ€llivare, i backen pĂ„ Dundret, sĂ€ger Gustaf Ahlin.

– En restaurang i en backe kĂ€nns helt rĂ€tt, och GĂ€llivare kĂ€nns ocksĂ„ helt rĂ€tt. Vi brygger ett öl för just tillfĂ€llet after ski sĂ„ att satsa pĂ„ den typen av restaurang matchar mĂ„let, tillĂ€gger han.

Vad Àr nÀsta steg för er?

– Vi vill vĂ€xa, sĂ„ vi har mycket olika planer. Vi har inget skrivet i sten, men öppnar vi en i PiteĂ„ och en i GĂ€llivare kĂ€nns det inte som att vi kommer stanna dĂ€r. Vi fĂ„r titta pĂ„ fler möjligheter.

Vad drömmer du sjĂ€lv om hĂ€r nĂ€st? 

– Jag lever ju exakt i min dröm idag. Men drömmen förĂ€ndras konstant. NĂ€r jag startade för snart fem Ă„r sedan, om nĂ„gon hade frĂ„gat vad jag drömde om dĂ„ sĂ„ hade jag nog inte ens vĂ„gat drömma om det jag upplever idag. SĂ„ jag mĂ„ste sĂ€ga att jag lever mitt i drömmen, men den fortsĂ€tter utvecklas och förĂ€ndras hela tiden. Men jag drömmer om att ha ett fortsatt expansivt bolag, som tar hand om sina anstĂ€llda, och att vi kan fortsĂ€tta vĂ€xa tillsammans, sĂ€ger Gustaf Ahlin.

Avsnittet finns dÀr poddar finns, bland annat hÀr: https://open.spotify.com/show/0eoT8DwjXxnPU819QMevGj

Podden Snacka om affÀrer görs i samarbete med Almi Nord. I det hÀr avsnittet tipsar Stefan StÄlnacke, rÄdgivare pÄ Almi, om tre faktorer att hÄlla koll pÄ, för att avgöra om ens affÀrsidé hÄller i tider med stora omvÀrldsförÀndringar.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!