Det var under ett personalmöte i förra veckan som enhetschefen för Norrskenets och Facklans sjukhem, Elisabeth Lundström, informerade sina anställda om att sex semesteransökningar fått helt eller delvis avslag. Något som fick undersköterskan, respektive Kommunals ordförande i Arjeplog, Cecilia Burman, att gå i taket.
– Nu stampar jag med båda fötterna för att göra mig hörd. Jag har sagt upp mig, och fler hotar att göra likadant, säger hon.
Ett beslut som legat och grott ett tag, där beskedet om semestrarna blev droppen.
– Det här är ett allvarligt brott mot såväl kollektivavtalet som semesterlagen, och det kommer att stå kommunen dyrt. Vi kräver att kommunen byter ut ledningen, för chefen kan uppenbarligen inte hantera sin tjänst som chef.
Hon säger att vid informationen om de indragna semestrarna gavs inga alternativ:
– Inget: ”Ni kan inte ha semester nu, men ni kan vara lediga de här datumen istället, och får den här ersättningen om ni går med på det.” Ingenting. Kommunal i Luleå säger att de aldrig sett ett sådant allvarligt brott mot semesterlagen som detta.
Burman var först med att säga upp sig, samma dag följde Emma Lindqvist hennes exempel.
– Jag skulle inte få någon semester alls, säger hon.
När Nyheter i norr söker Elisabeth Lundström vill hon först inte kommentera saken, utan hänvisar till den nyanställde socialchefen på kommunen och låser in sig på kontoret. När hon väl öppnar är hon fåordig och tycker fortfarande att det är socialchefen som ska kommentera, trots att det är hon som är ansvarig för verksamheten.
Varför väntade du så länge med att meddela din personal?
– Vi har vikariebrist, det är så det är. Vi försöker hitta personal men det är svårt, säger hon.
Men ni bryter ju mot lagen genom att vänta till sista sekund med att informera om semestrarna?
– Vi har försökt lösa det in i det sista, det är allt jag kan säga.
Kommunchefen Peter Andersson har full förståelse för de anställdas känslor i ärendet, och medger att det hade kunnat hanteras bättre.
– Men patientsäkerheten måste gå först, hur illa det än ser ut. Det här problemet borde ha kommunicerats kring tidigare, nu är det inte gjort och vi måste se till att det finns någon som tar hand om våra vårdtagare. Vi jobbar febrilt för att lösa det.
Vad händer om ni inte lyckas? Om fler säger upp sig?
– Jag har inget svar på det i nuläget, jag hoppas vi lyckas lösa det.