Miljögrupp fruktar ny gruva i Laver

Tongångarna kring en eventuell gruva i Laver är ofta positiva. De stora miljöingreppen som medföljer gör dock att motståndet ökar.– De säljer ut oss för jobb i 20 år, säger Lilian Mikaelsson, Miljögruppen Pite Älvdal.

Lilian Mikaelsson tror inte att alla har förstått hur stor en eventuell gruva i Laver kan komma att bli.

Lilian Mikaelsson tror inte att alla har förstått hur stor en eventuell gruva i Laver kan komma att bli.

Foto: Christoffer Markström

ÄLVSBYN2015-07-23 06:00

Länsstyrelsen bedömer gamla Lavergruvan som en av de mest förorenade platserna i Norrbotten. Nu fruktar den nystartade gruppen "Miljögruppen Pite Älvdal" att en eventuell ny – och betydligt större – gruva slutar i katastrof.

– I det gamla magasinet ligger det 1,3 miljoner ton avfall. Det nya kommer att bli 700 miljoner ton, förutom det som körs bort till smältverket i Rönnskär och det är en procent, säger Ulf Johansson.

"Blir en katastrof"

– De har ju hittat 1200 miljoner, så de lär ju begära att få öka och då blir avfallshögen ännu större. Det blir en katastrof, fortsätter han.

Gruppen startade i början av maj och har ett 30-tal medlemmar. Ulf Johansson och hans syster Margaretha Johansson bor i Vistbäcken, bara ett par kilometer från den planerade gruvan.

Lilian Mikaelsson bor i Älvsbyn, men är en aktiv gruppmedlem. Hon tror inte att kommuninvånarna har förstått hur stor gruvan och dess påverkan kommer att bli.

– Det finns någon sorts romantisk syn på den gamla gruvan, mycket nostalgi. Nu tror många att det ska bli samma med den nya, men det är ju andra tider nu. Det måste man förstå, säger hon.

"Farligaste av allt"

Dammbrottet i Laver i början på 50-talet är något som satt skräck i gruppen.

– Då dog fisken hela vägen ner till Piteälven. Den nya dammen är vi väldigt oroliga över, den är ju mycket större. Skulle den brista är det ju nedför hela vägen, allt skulle hamna i Piteälven, säger Ulf Johansson.

Dammen närmast Vistbäcken beräknas bli 73 meter hög.

– Den blir ju 25 våningar hög, och närmaste bebyggelse är väl fyra kilometer ifrån. Vi bor ungefär sju kilometer bort. De räknar oftast hur långt det är till gruvan, men jag räknar till dammen för det är ju det farligaste av allt, säger Ulf Johansson.

"Inte miljömedvetna"

Han är minst sagt skeptisk till Bolidens miljöarbete.

– De har inte haft pengar att göra i ordning den gamla gruvan förrän nu när det har hittat den nya fyndigheten. Då har de plötsligt blivit miljömedvetna och ska göra något åt det där som har legat i 50-60 år. De är inte ett dugg miljömedvetna.

I sommar har en privatperson finansierat en analys av vattnet som kommer ur den gamla dammen.

– Man kan se att även när Boliden är färdiga med det så är det väldigt surt. Ph-värdet ligger på 4,6 och det är 0,41 milligram koppar per liter i det, säger Ulf Johansson.

"Bara en etikett"

Gruppen är också kritisk till begreppet "Natura 2000" och menar att det inte alltid betyder något.

– Man fattar så olika beslut på olika ställen. Det är ju något man behöver se över. Vad är det som ska gälla för Natura 2000? Är det bara en fin etikett, eller är det något som förpliktigar till någonting, säger Lilian Mikaelsson.

Länsstyrelsen sa i mars nej till en gruva i Laver bland annat på grund av påverkningarna på Natura 2000-området.

FAKTA Vattenanalysen efter Bolidens filtrering

Analys Värde Gränsvärde

* pH 4,6 6,5-10,5

* Järn: 4,84 mg/l 0-0,5 mg/l

* Koppar 0,41 mg/l 0-0,2 mg/l

* Koliforma bakterier 460 st/100 ml 0-50 st/100 ml

Källa: Svensk Vattenanalys AB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!