För att nå sparkravet på drygt 11 miljoner kronor tvingades budgetberedningen fatta en rad tuffa beslut i höst. De mest uppmärksammade förslagen har handlat om skolnedläggningar, men på andra håll hänger närmare hundra kommunalanställda löst.
Cirka 80 personliga assistenter hoppas att Socialdemokraterna ska backa efter dagens styrelsemöte – och på städcentralen sitter 17 lokalvårdare och känner sig bortglömda.
"Hur har man räkna"
Enligt budgetförslaget som ligger ska båda verksamheterna ut på upphandling för att spara drygt 3 miljoner kronor.
– Vi förstår inte hur man kan spara 1,5 miljoner på oss och 1,6 miljoner på dem. De är ju över 80 stycken och vi är 17, hur har man räkna, säger lokalvårdaren Britt-Marie Karlsson.
De är – likt många andra – förbannade över kommunens framförhållning.
– Vi fick veta det här på en arbetsplatsträff i onsdags. Man har ju liksom ingen tid till att försöka putsa till verksamheten eller försöka göra något, säger Helena Lundgren, som städat åt kommunen i 27 år.
"Självklart sämre"
De menar att sparförslaget kommer att innebära en kvalitetssänkning.
– Ska man spara så pass mycket så kommer det att märkas. Visst, de kanske finns privata företag som gör det billigare, men ska de både vara 1,5 miljoner kronor billigare och gå med vinst så blir det självklart sämre, säger Jenny Lundkvist.
Thomas Magnusson är arbetsledare för städet på Älvsbyns Fastigheter. Han undrar också hur ett företag ska kunna spara så mycket pengar.
– Det handlar alltså om att spara 1,5 miljoner på totalt 6,5 miljoner. Sedan blir ju det där en kedjereaktion. Om du minskar på städet kanske du får öka något annat underhåll, och hur mycket sparar man då i slutändan, säger han.
"Utbildad personal"
Arbetsledaren hoppas att kommunen gör en konsekvensanalys innan man gör något förhastat. Han menar också att det är en fördel att hålla all fastighetsskötsel i samma bolag.
– Vi har ju kontakt med varandra även om det inte gäller städ. Det kan ju vara något som är trasigt eller liknande, och har man då ett annat företag som städar så tappar man ju den kontakten, säger Thomas Magnusson.
Samtliga lokalvårdare har utbildning – vilket inte alltid är självklart.
– Det finns många företag som inte har utbildad personal. Det kommer ju också att märkas på kvalitén, säger Jenny Lundkvist.
"Vi är bortglömda"
Rädslan att förlora jobbet finns ofta där när det handlar om besparingar.
– Det är ofta städ och vaktmästare man tittar på direkt, och det känns ju tråkigt, säger Helena Lundgren.
Hon har varit i kontakt med kommunalråd Helena Öhlund.
– Hon menar att Älvsbyns Fastigheter fortfarande kan få städningen efter att man lagt ett anbud. men hur ska det se ut då? Då måste man ju minska styrkan och städytorna annars blir det ju inte billigare.
Vänsterpartiet har varit en stark motståndare till privatiseringen av de personliga assistenterna – men lokalvårdarna har man släppt.
– Det känns som att vi är bortglömda, säger Britt-Marie Karlsson.
PT har sökt Vänsterpartiets gruppledare.