Knarkhärvan kan vara Älvsbyns största

Runt sex kilo amfetamin och 100 gram kokain ska Älvsbyborna ha haft i bilen när de greps i Haparanda. Nu omhäktas både mannen och kvinnan.

De båda Älvsbyborna omhäktas i vad som verkar vara Älvsbyns största knarkhärva hittills.

De båda Älvsbyborna omhäktas i vad som verkar vara Älvsbyns största knarkhärva hittills.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2024-10-14 17:05

Älvsbyborna är båda i 35-årsåldern. Mannen är en av byns mer välkända livsstilskriminella, men kvinnan har ett fläckfritt belastningsregister. Nytt datum för åtal är den sjunde november.

– Det finns egentligen inte så vansinnigt mycket att säga mer än att de är fortsatt misstänkta, och misstankarna har i vart fall inte försvagats, säger Jonas Fjellström, åklagare.

Kvinnan nekar fortfarande till brott. Hon medger att det finns sannolika skäl för att misstänka henne för grovt narkotikabrott, men bestrider att det skulle finnas skäl att hålla henne inlåst på häktet eller meddela några restriktioner på hennes häktesvistelse som att ta emot besök eller kontakt med andra. Tingsrätten anser att det fortfarande finns risk för att hon ska undanröja bevis eller försvåra utredningen, så pass påtaglig att hon häktas igen med restriktionerna intakta.

Hon häktades vid gripandet först på bara två veckor, men nu omhäktas hon på samma tid som de båda männen i härvan.

– Jag begärde först två veckor. Tyckte att där fanns det mer att vidta på kort tid, att hon kunde visa vilken delaktighet hon haft. Men det som kommit fram har inte försvagat misstankarna precis. Det har också dragit ut på tiden då hon "glömt bort" koden till hennes mobil. Så vi har fått forcera det för att låsa upp det och det har tagit tid, säger Jonas Fjellström.

undefined
Åklagare Jonas Fjellström säger att det dragit ut på tiden bland annat för att de varit tvungna att forcera koden till kvinnan mobiltelefon då hon sagt att hon "glömt bort den".

Mannen som redan erkänt narkotikabrott av normalgraden omhäktas med samma motivering, med tillägget att det finns risk att han fortsätter begå brott ifall han släpps. Åklagare Jonas Fjellström menar att utredningen skulle kunna försvåras på grund av att det som återstår bland annat är ytterligare förhör.

Den 23-årige mannen från mellansverige som också greps i samma bil häktas också med samma motivering. Det kan dra ut ytterligare på tiden innan åtal kommer.

– Jag skulle tippa på att vi är två månader bort innan åtal, säger Jonas Fjellström.

Tidigare i vår dömdes tre personer för grovt narkotikabrott i Umeå där polisen återfann sex kilo amfetamin i en lägenhet. Två av dem dömdes till fängelse i fem och ett halvt år och den tredje dömdes till fängelse i fyra år och nio månader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!