Fängelse för psykosfärden till Skellefteå

Hovrätten hade andra tankar än tingsrätten kring påföljden för Älvsbybon som under psykos körde till Skellefteå med laddat hagelgevär för att konfrontera en kollega.

Vid husrannsakan hittades pipa och kolv vid köksbordet till det hagelgevär mannen hade med sig i bilen.

Vid husrannsakan hittades pipa och kolv vid köksbordet till det hagelgevär mannen hade med sig i bilen.

Foto: Polisen

Älvsbyn2024-10-14 19:00

Älvsbybon satte sig under psykos i bilen med ett laddat avsågat hagelgevär och en stekpanna med köttfärs som han trodde var människokött. Han stannades av polisen i Skellefteå.

"Mannen började direkt prata om att han hade köttfärs i en stekpanna i bagaget, något han uppgav skulle vara människokött och att han var på väg hem till en person för att konfrontera honom kring barnkött som ska ha serverats på en firmafest", skrev polisen i sin rapport.

undefined
Mannen hade mycket riktigt en stekpanna med halvstekt köttfärs i kofferten på bilen. Det handlade dock bara om vanlig köttfärs, inte människokött som mannens vanföreställningar sade.

Då mannen hade flera sorters narkotika i blodet, narkotika i bilen, körde bil med ett laddat illegalt skjutvapen så greps han och skjutsades även till psyket. När hans fall gick upp i tingsrätten blev påföljden skyddstillsyn trots att han dömdes för bland annat grovt vapenbrott. Då han begick brottet under påverkan av allvarlig psykisk störning så krävs det synnerliga skäl för att döma till fängelse.

Men här går tingsrätten och hovrättens åsikter isär. Domen överklagades av åklagaren och Älvsbybon nya påföljd blir två års fängelse.

Hovrätten menar precis som tingsrätten att det grova vapenbrottet har ett högst straffvärde. Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten däremot att det inte går att självmedicinera med narkotika i flera år och sedan skylla på sitt psykosliknande tillstånd som är helt självförvållat i det läget.

Hovrätten skriver att Älvsbybon måste varit medveten om riskerna att självmedicinera med narkotika som kan leda till sömbrist och grava förvirringstillstånd. Han har alltså "själv vållat sitt tillstånd genom rus" och dömas till fängelse trots sin allvarliga psykiska störnign vid tillfället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!