Själv är han präst i Umeå till vardags. Johan Ericsson är poet i Lund och Efraim Törnfeldt Stockholmsbaserad frilansmusiker som jobbar med bland andra Måns Zelmerlöw och Jill Johnson.

Trion har känt varandra sedan gymnasiet och som Trio med lax har de en tolvårig historia. Bandet blev ett sätt att umgås.

– Det är ett roligt hobbyprojekt som man får glädje av, mitt i vardagen, säger Isak Samuelsson som är osäker på var gruppnamnet kommer ifrån. Det kan handla om en skämtsam presentation av bandet på ett ”ful-jam”, men han är osäker.

Artikelbild

Album. "Musik till bilresan" heter Trio med lax nya album.

Bandet har bara gjort sju spelningar, däribland på PDOL och ett riktigt succégig på 24 i Bergsviken. De har aldrig gjort några större ansträngningar för att sprida sin musik. Dock fick den muntra videon till ”Brorsans nya Bobbycar” från 2009 egna ben och blev bandets hit.

Trio med lax gjorde tidigt en sport av att beta av så många genrer som möjligt, från polska till metal. ”Varför är Konsum så nära” är ett bra exempel. Det blygsamma singer/songwriter-plocket bryts då och då abrupt av ursinniga hardcore-attacker.

– Det är mycket musikalisk humor. Vi har glimten i ögat, säger Isak Samuelsson.

När medlemmarna träffats för att skriva låtar har de oftast startat med ett blankt papper och en rolig låttitel att skriva utifrån. De kan plocka fram en bok ur bokhyllan, slå upp några ord på måfå och styra sin kreativitet. De har en lista med 500 tänkbara låttitlar, avslöjar Isak Samuelsson.

Låttitlar som ”Schizofrene Steven i parterapi”, ”Ostmannen” och ”Vill du bli min pastor” avslöjar humorn hos det här bandet. Några större budskap har de inte, men den som lyssnar på texten till muntra ”Hej hej tjohejsan låglönegrupper” hör att bandet kan använda sin humor på politiskt sätt också.

– På nya skivan har vi en låt som heter ”Folkpartisten som krympte”. Man häcklar lite åt olika håll och kanter, olika politiska åsikter, om än vi inte är ett politiskt band.

Förra skivan fick heta ”Sånger att älska till”.

– Vi tyckte att det var en jättedum titel, att man måste sakna självdistans om man kallar sin skiva för det. Sedan märkte vi att Ledin hade en skiva med det namnet.

För att dra in fler lyssnare på Spotify skojade de om att kalla nya skivan ”Thriller”, men det fick bli ”Musik till bilresan”, då några av låtarna har resetema.

Albumet är inspelat i Stockholm och om än trion till och med har släppt in lite manskör på ett hörn tycker Isak Samuelsson att bandets blandning av rock, punk och pop har blivit mer sammanhållen.

– Vi har lagt mer krut på efterarbete och mixning och vi har fått mer erfarenhet också.

Vad händer nu? Tänker ni satsar mer på bandet?

– Vi har inte tänkt framåt, men en spelning vore kul. Särskilt i Piteå som är hemmaplan.