När PT träffar honom över några koppar kaffe blir det ett samtal som handlar mindre om musik och mer om självuppfattning och relation till omvärlden.

.

Under åren som rappande Kalle Gracias har Kalle Granberg legat etta på Itunes med ett ep-släpp, turnerat tillsammans med kollegan Zacke, blivit Kingsize-nominerad (som medlem i hiphopkollektivet Kusten Klick) och gjort stora spelningar på Annexet.

– Att lyckas med musik var hela drömmen. Jag trodde att det inte fanns någon chans att bli lycklig innan det händer. Jag tänkte att Piteå var för litet för mig och mina drömmar, att jag måste åka härifrån för att lyckas.

Han märkte att det inte var någon skillnad i Stockholm, där han bott i tre år. Drömmen var fortfarande för stor.

– Det var många bra saker som hände, men det var aldrig bra nog i mina ögon.

– Den där prestationsångesten försvann aldrig, att man måste prestera för att få bekräftelse för att må bra. Det var som om mitt välmående satt i hur bra det går med musiken.

.

I takt med att han ville bli större förändrades musiken. Det blev mer kommersiellt, mer sneglande åt trenderna för dagen och mindre av det som i grunden var Kalle Gracias.

– Jag ser det som ett snedsteg nu, men jag är glad att jag har gjort allt det jag har gjort.

– Nu känns det som att jag har kommit ut och är mig själv helt. Jag vill skapa musik som kommer härifrån, säger han och lägger handen över bröstet.

.

Det fanns ingen ”vändpunkt” och Kalle Granberg är inte den som tar i med högtravande ord om förändring i sitt liv. Snarare är det gradvisa insikter som gjort att ett nytt lugn har vunnit mark.

I samband med Stockholmsflytten skrevs kontrakt med Goldenbest, ett bolag som drivs av bland andra Frej Larsson från Maskinen.

– Han sa till mig då att ”du är tvungen att flytta från det du har för att inse vad du har haft hela tiden”. Jag förstod inte vad han menade då. Om man spolar fram tre år ser man att aha, han menade kanske att man måste hitta den där glädjen i sig själv.

.

Förhållningssättet mellan Kalle Granberg och alter egot Kalle Gracias har inte alltid varit lätt, ett pendlande mellan en slags roll och det verkliga jaget. Tiden i Stockholm har känts som en lång semester i en stad där ingen vet vem han är.

Omgivningens förväntningar, eller rättare sagt vad man tror att omgivningen förväntar sig, kan ge hjärnspöken.

– Man kan ju inte kontrollera vad andra ska tycka. Det är ju en del av det där ”fängelset”. Jag har lärt mig att de där hjärnspökena inte är verkliga. Men jag har aldrig läst filosofi och psykologi. Man har inte haft rätt verktyg kanske. Många kan vara i samma sits.

.

Han känner sig mer öppen som person i dag och han reflekterar mer.

– Jag har lyssnat på det jag blivit lärd i skolan, sett på tv och läst i tidningar. Jag har bara svalt allt och inte riktigt tänkt själv till hundra procent. Jag vet inte om det var flytten till Stockholm som gjorde att jag började märka sådana saker. Det hade kunnat hända här i Piteå också. Men man är kapabel att tänka själv ganska mycket och allt det man lärt sig är kanske inte nödvändigtvis sant.

Det senaste året har han, som experiment, kopplat bort sin privata Facebook- och Instagramkonton, bland annat för att inte hamna i informationsbubblor och inte – här har vi det igen – söka yttre bekräftelse för att må bra.

– Jag kunde inte riktigt hantera det. Jag provar att vara utan för att se om det blir någon skillnad. Jag var orolig när det kom till koncentration och att ingenting kändes så roligt.

– I stället för att se vad folk säger och länkar till är det intressantare att se vad folk gör i den här verkligheten (han knackar i bordet). Människor ljuger och vill bli omtyckta och få uppmärksamhet (skratt).

.

Kalle Granberg tror att det blir mer hiphop och mindre pop i den egna musiken och han vill gärna göra livespelningar med riktigt band. Han tänker spela in ett helt album så småningom, men det får ta den tid det tar. Just nu är kalendern helt blank. Flickvännen ska plugga här och planen för Piteå är på minst ett år. Han tycker att stan känns som hemma, men lägenheten i Stockholm har han kvar.

Inför hösten söker han jobb och han funderar på att studera så småningom, kanske psykologi, filosofi eller religion, för det är ämnen han gillar.

– Jag jagar nog någonting annat i dag. Jag vill bara ha det bra och ha det lugnt (skratt). Jag har fått testa att vara ute och festa och jag förstår att en del tycker är livet, men det är inte nödvändigtvis det jag gillar.

Vad jagar du nu då?

– Bara sinnesro. Jag vill uppskatta det jag har, i stället för att jaga det jag inte har.