Knut Lundmark är bondpojken från Älvsbyn som blev en av de stora astronomerna som förändrade vår världsbild. Lundmark var en pionjär inom galaxastronomin och har slagit välkända namn som Edwin Hubble på fingrarna. Senast för några år hittade man dokument som visar att Knut Lundmark var den förste som insåg att det finns mörk materia i världen, tiotals år före de som räknas som räknas som upptäckarna.

– Det är viktigt att lyfta Knut. Han var väldigt populärvetenskaplig, skrev artiklar i tidningarna och svarade på brev när någon undrade något. Sen också att han kom från Älvsbyn och kämpade med de akademiska hierarkierna. det kommer handa om hans yrkesliv men även det privata kärlekslivet, säger Sara Json Lindmark, avdelningschef på Norrbottens museum.

Lördagen på Norrbottens museum vigs åt Knut Lundmark under temat ”Födelse” som är det första av sju teman i utställningen.

Artikelbild

| Vetenskapsman. Knut Lundmark är en av de stora astronomerna, men han var också en folkbildare och skrev populärvetenskap i medierna och var flitig pratare i det nya mediet, radion.

– Födelse handlar om där allting börjar, där livet vänder och förändras. Rymden är i fokus. , säger Sara Json Lindmark.

Det kommer bli filmvisning med Filmpool Nord. Rymdfysikern Gabriella Stenberg Weiser från Kiruna kommer att föreläsa om ”JUICE” (Jupiter Icy Moons Explorer) där Institutet för rymdfysik i Kiruna är med och bygger rymdsonden som ska undersöka Jupiters månar. Johan Kärnfelt, docent vid Göteborgs universitet kommer att föreläsa om Knut Lundmark och vintergatorna. Det blir också allt från rymdinspirerad dans till rena dramatiseringar ur Knut Lundmarks liv.

– Vi har en dramatisering med pedagoger som ikläder sig rollen som Knuts fru Birgitta och berättar om deras relation och brevväxling. Det blir lite olika berättelser, men vi har kärleksbrev som är fantastiska, säger Sara Json Lindmark.

Det är en utställning som riktar sig till ungdomar som kanske befinner sig utanför normen. Konceptet som Norrbottens museum valt bygger mycket på aktiviteter.

Artikelbild

| Program. "Det ska vara spännande och roliga aktiviteter. Det är ett helt nytt sätt att ställa ut", säger Sara Json Lindmark, avdelningschef.

– Just ”Födelse” bygger mycket på programverksamhet. Det ska vara spännande och roliga aktiviteter. Det är ett helt nytt sätt att ställa ut, innovativt skulle jag säga, säger Sara Json Lindmark.

Det är en digital utställning som successivt kommer att fyllas på med till exempel Podcasts, 3D-föremål och filmer.

Artikelbild

| Föreläsning. Rymdfysikern Gabriella Stenberg Weiser från Kiruna föreläser om projektet att skicka en sond till bland annat Jupiters måne Europa.

– Vi har ett så stort län och vi har känsliga föremål. Det här är ett sätt att nå ut till en bredare publik. Utställningen ska också vandra runt i länet, ingenting är spikat än men det lutar åt att den åker vidare till Kiruna härnäst, säger Sara Json Lindmark.