Lennart Grahn, ordförande för Piteå-älvdals biodlarförening hälsade alla välkomna till Öjebyn Agro Park. Sara Byström, även biodlare, presenterade den verksamhet som har en lång tradition på de stora odlingsfält som disponeras av Hushållningssällskapet. Flera berömda växter kommer från dessa marker, svartvinbärsbusken Öjebyn, allåkerbäret och ett flertal andra växter har odlats fram därstädes.
Sedan delades deltagarna in i tre grupper som gick runt för att titta på biodlingsmateriel, vaxhantering och ett välutrustat slungrum med alla den utrustning som behövs för att hantera honungen på ett hygiensikt rätt sätt.
Denna möjlighet har tillkommit i samarbete mellan Piteföreningen, Hushållningssällskapet och med stöd från Sparbanken Nord samt flera piteåföretagares kloka insikt vad det betyder för att en naturprodukt som närproducerad honung lockar till sig flera som vill börja med biodling.
I Norrbotten har under våren närmare 50 blivande biodlare genomfört utbildning för att kunna ta hand om våra små medarbetare på rätt sätt, så de samlar in nektar som omvandlas till honung inne i bikupan. Glädjande är också att allt yngre har upptäckt denna fantastiska och naturnära hobby.
Sedan var det dags för en rundvandring bland alla de växter som finns att beskåda i Öjebyn Agro Park
Dagen avrundades med enkel lunch ute i det fria och dragning i ett anordnat lotteri med många fina vinster med anknytning till biodling.
Lennart Grahn och flera av medlemmarna i Piteå biodlare hade gjort ett bra arrangemang och hade tur med vädret, för sedan hördes åskknallar och regndropparna började sakta falla, när det blev dags att åka hem och titta till sina egna bin.