Helt rätt av kommunen att ge läraren sparken

Elever är i beroendeställning till vuxna. Därför är det oacceptabelt att bete sig som läraren på en skola i Piteå har gjort.

Skolmiljö.

Skolmiljö.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ledarkrönika2024-10-22 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skolplikten gör att elever inte har något val. De kan inte byta jobb om de inte trivs eller jobba hemma om de känner för det. Skollagen är därför mycket tydlig. Skolan ska vara en trygg plats. Det får inte förekomma kränkningar, varken elever emellan eller från lärare. Själva grundförutsättningen för att kunna lära sig något är att arbetsmiljön fungerar bra. Ingen vuxen vill ha saker kastade på sig, bli kallade för nedsättande saker eller få toaletterna förstörda på jobbet. Så varför ska en del barn tvingas ha det så i sin vardag? 

Elever som ger sig på andra elever måste alltid förebyggas och förhindras. Men där kan det finnas bakomliggande orsaker som skolans huvudman ansvarar för. Till exempel brist på extra resurser till barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar eller kontakt med socialtjänsten om hemförhållanden är skakiga. Barn har inte heller nått den mognad och fått det konsekvenstänk man kan kräva av vuxna. De är på en utvecklingsresa som skolsystemet står bakom. Snedsteg, läxor och lärdomar varvas längs vägen. 

Lärare däremot är både vuxna och får betalt. Helst utbildade med ett stort ansvar och kanske landets viktigaste jobb. Elever och föräldrar utgår från att barnen får den undervisning de har rätt till. Samtidigt som lärare sitter med makten att ge betyg. Just därför vågar en del inte klaga på en lärare som gör fel. Beroendeställningen är för stark. Sköter sig lärarkåren däremot bidrar de till ett bättre samhälle. Så stort är det, varken mer eller mindre. Fråga vemsomhelst, ung eller gammal, alla minns en bra lärare. Men en dålig också för den delen, det glömmer man aldrig. 

Tyvärr tvingas nu en del elever i Piteå bära med sig riktigt mörka minnen av en särskild lärare. PT skriver på nyhetsplats att en lärare har betett sig olämpligt mot elever i både ord och handling. Han har bland annat daskat elever i rumpan, nypt i lår och fällt kommentarer som "syns att du rider" och "gillar du äldre män." Helt oacceptabelt och olagligt beteende. Man kan lätt förstå hur obehagligt det här har varit för de utsatta flickorna. Också obegripligt hur det har kunnat pågå sedan 2016 utan att rektor och huvudman har gripit in tidigare. PT rapporterar vidare att Piteå kommun nu vill säga upp den avstängde läraren. Arbetsgivarens förtroende är förbrukat skriver kommunen i grunderna för varslet.

Det är helt rätt av Piteå kommun att sätta ned foten nu. En lärare som beter sig på det här sättet har inget i skolans värld att göra. Inte nu eller i framtiden. Men risken finns att han söker sig vidare till en annan kommun eller friskolekoncern och börjar jobba där i stället. Sådana fall förekommer tyvärr. Därför är det viktigt att Skolinspektionen med en gång anmäler läraren till Lärarnas ansvarsnämnd. Nämnden prövar ärenden utifrån om man är oskicklig i sin yrkesutövning, vilket kan ge en varning eller gå så pass långt att man får lärarlegitimationen indragen. Vissa personer är helt enkelt djupt olämpliga som lärare. 

Det här är bra, främst förstås för elevernas bästa. De förtjänar en trygg skola med stabila vuxna man kan lita på. Men även för alla tusentals fantastiska lärare som gör underverk för sina elever varje dag. Enstaka rötägg dyker upp inom alla yrken men de måste rensas ut så fort det går. Deras dåliga rykte får inte smutsa ned resten av en hårt arbetande lärarkår.