Den numera riksbekanta polisen Peter Springare har sagt upp bekantskapen med sin fanclub "Stå upp för Peter Springare" på Facebook. Runt 200 000 personer tyckte att det var en bra idé att gå med i gruppen, men ganska snabbt urartade det totalt. Det ena trollet efter det andra spydde ur sig rasism, hat och hets. Att det skulle sluta så kunde vilken normalbegåvad som helst förstå.

Men i förra veckan fick Peter Springare nog av sina fans och skrev ”Vad gäller den stora supportergruppen ”Stå upp för Peter Springare” som finns på facebook och som har runt 200 000 medlemmar, så kan jag konstatera att den uppenbarligen helt har spårat ur” och vidare ”Jag betackar mig därför från att mitt namn skall stå för en grupp som manifesterar främlingsfientliga, rasistiska och andra nedvärderande uttalanden om invandrare eller andra personer”.

Peter Springare insåg sannolikt att han kidnappats av krafter som väldigt få normala människor vill förknippas med och att mycket av det som skrevs indirekt landade som smuts i hans eget knä. Smuts som inte alltid är så lätt att tvätta sig ren från.

En stilla undran är hur många det är av de mer normala i fanskaran som också känner att de smutsat ner sig när de helt okritiskt gick med i en av alla dessa grupper som utgör täckmantel för högerextrema krafter.

Hardcorefansen blev jävligt upprörda över att deras alldeles egna konstapel fick nog av vansinnet. De kallade honom allt från "PK-fjolla" till betydligt grövre saker. Svikare var han i alla fall, men de bildade raskt en ny grupp som bytte namn gång på gång. Ett par dagar hette gruppen #jagärsåjävlatrött, som syftande på ett av Peter Springares tidigare inlägg på Facebook. Men det byttes ut eftersom svordomen tydligen väckte anstöt hos många. Det är nästan skrattretande med tanke på den vokabulär som florerar på dylika sidor.

Noterar att nästan 180 000 är med i den nya gruppen. Lika obrydda, om än de får klara sig utan sin svikare till polis.

Jag skrev för tre veckor sedan att jag ansåg att Peter Springare var olämplig som polis (det anser jag fortfarande) och möttes av många ilskna kommentarer. Nå ja, en del positiva också. Vill dock påpeka att de flesta kritikerna inte brytt sig nämnvärt om vad jag skrev.

Visst, Peter Springare tog tillbaka att han bokstavligt ville "förinta vänsterextrema journalister". Han påpekade att han bara ville stoppa dessa från att skriva eller yttra sig på andra sätt. Springare vill alltså göra våld på Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen. Nog så allvarligt, men vi ska väl vara glada för att han i alla fall gjort slut med rassetrollen.