Piteå förändras – resecentrum ska stå rätt med tanke på framtiden

"Kommunens vision att flytta ut Timmerleden mot Sörfjärden är väl lovvärt. Har våra politiker förankrat det med TRV som äger beslutet?", skriver insändarskribenterna. (Arkivbild)

"Kommunens vision att flytta ut Timmerleden mot Sörfjärden är väl lovvärt. Har våra politiker förankrat det med TRV som äger beslutet?", skriver insändarskribenterna. (Arkivbild)

Foto: Simon Olofsson

Insändare2024-10-18 15:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Stora infrastrukturprojekt inom vägar och järnväg är en samhällsomvandling som berör hela Sverige från norr till söder. Låt oss blicka tillbaka cirka 60 år i tiden, när landsvägarna gick genom städerna. Någonstans där startade en samhällsomvandling och Vägverket påbörjade ett magnifikt infrastrukturprojekt att bygga landsvägarna utanför städerna. Politiker och delar av befolkningen förfasade sig över att centrum skulle utarmas. Så kanske delvis har skett med köpcentrum, men det är väl en del av samhällets utveckling!

Även Piteå arbetar för etablering av köpcentrum, centrumnära i anslutning till E4.

Nu verkar Trafikverket, TRV, satt ner foten avseende Norrbotniabanan i Luleå. Det västliga alternativet följer E4 och passerar Lule älv för att ansluta till befintlig järnväg med ett triangelspår i Notviken där den fortsätter mot Luleå C med ett dubbelspår. Det än en bra lösning ur många perspektiv, inte minst för godstrafiken som då kan passera utan att angöra centrala Luleå.

Åter till Piteå. Är det rimligt att tung godstrafik inklusive farligt gods ska passera centrala Piteå i hög hastighet, parallellt med gågatan, Coop, Ica och Södra hamn? TRV har en prognos på cirka 22 godståg/dygn som beräknas öka med 30 procent till år 2040.

Beräknad trafik persontåg cirka 44/dygn. Illusionen att resenärerna kan gå till och från resecentrum berör väl endast boende på Häggholmen. Minst 95 procent av pendlare, besökande och Piteåbor gement har andra avstånd och är beroende av transport. 

Miljön i centrala Piteå är ett problem och förtätningar accelererar problemet. Ett resecentrum försämrar miljön ytterligare. 

Kommunens vision att flytta ut Timmerleden mot Sörfjärden är väl lovvärt. Har våra politiker förankrat det med TRV som äger beslutet? Säger TRV nej faller visionen för inte har väl politikerna för avsikt skuldsätta kommunen med bro och flytt av Timmerleden?

Vad är vår slutsats? Piteå är en stad i förändring och när ett resecentrum blir verklighet har sannolikt Piteå vuxit så pass att nuvarande centrum inte har samma centrala betydelse längre!

Låt oss Piteåbor rösta om den kommande placering av resecentrum för vår framtid som berör våra barn, barnbarn, barnbarnsbarn och fler generationer, for ever!

Familjen Johansson (för E4)