Logga in
Logga ut

Per Sandberg

Pers Inlägg

Presenterar nyheter, åsikter och andra inlägg om fotbollen i södra Norrbotten.

Talangen nobbade PIF

Piteå Joel Edström stannar. Axel Uddström går till IFK Luleå. Två rätt väntade val.

I min spekulationsartikel om Piteå IF för en månad sedan skrev jag att det inte skulle förvåna om Axel Uddström efter sina skadebekymmer vänder hem till Norrbotten och PIF eller Luleå.

Nu blev det Luleå. Synd för Piteå som garanterat hade velat ha honom. Klubben vill ha skickliga lokala spelare mer än något annat och där passar Uddström perfekt in. 

Han är teknisk, jobbar bra och har klar utvecklingspotential. Nu blev valet Luleå. 

Joel Edström stannar. Ett viktigt besked apropå bra lokala spelare. Utan honom hade Piteås anfallssituation varit osäker och möjligheten för Moses Duckrell att stanna sjönk rimligen även om jag inte tror att han är borträknad.

Men Edström har den plats längst fram där Duckrell trivs bäst. 

 

Piteås damer är garanterat på forwardsjakt och gissningsvis följer mönstret det tidigare. Sannolikt tittas det på en ung löpstark spelare med drivet att utvecklas. 

 

Därför är Piteå bäst

Piteå Fem.
Som i antalet matcher, segrar och serieledningen i poäng.
Ändå är det siffran sju det handlar om i Piteå IF.
Sju-kt imponerande.

Piteå firar 100 år om några dagar.
Av alla 1200 månaderna och runt 36 500 dagarna som föreningen funnits har klubben aldrig kunnat stoltsera på det här sättet.
Det var knappast vad gubbarna tänkte när Piteå startades samma år som den första damfotbollsmatchen spelades i Sverige.
Saker har förändrats. Tack för det.
När nu internationella giganter som Chelsea, Manchester City, Paris SG och Atletico Madrid tar över allt mer och följs av fler med oändligt större resurser än Piteå IF:s futtiga budgetmiljoner är det här ändå kanske ett av de sista bevisen vi upplever på att en vanlig liten förening nära polcirkeln kan toppa en av Europas stora fotbollsligor.
Sveriges liga kommer inte höra dit så många år till.

Men varför är Piteå så bra?
Det kollektiva spelet har nöts in under många år och Piteå har en mängd kulturbärare. Lena Blomkvist, June Pedersen, Emelie Lövgren, Faith Ikidi, Ronja Aronsson. Vem är de rädda för? Ingen.
Ellen Löfqvist, Julia Karlernäs?
De skapar klaustrofobiska mittfältsmardrömmar hos motståndarna.
Respektera alla frukta ingen.
Piteå vet sin styrka och begränsning.
Utan att det kollektiva spelet, positionsspelet, duellvinsterna, noggrannheten blir det inte seger mot något lag.
Tidigare års storförluster mot bland annat Mallbacken har gett sådana svidande men nödvändiga insikter.
Senaste årens medaljer har skapat en tro på sig själv som individ och laget som kollektiv.
De utländska stjärnorna är färre i serien än tidigare.
Jag och min kollega Bosse Lundkvist skrev för flera år sedan att det skulle gynna Piteå. Så har det blivit.
Piteå är bäst i Sverige på att hitta och utveckla spelare i skiktet bakom de allra främsta. När övriga lag allt mer tvingas in på det spåret är Piteå vinnaren.
Det finns en ödmjukhet kombinerad med skicklighet och tro på hårt arbete som genomsyrar hela organisationen från sportchef och hela vägen ner till varje spelare.

Piteå har inte alltid prickat rätt men trott på sin linje stenhårt och kört den hela vägen oavsett vad omgivningen tyckt. Att Tempest-Marie Norlin tvingades lämna är det tydligaste exemplet på det. Där kände PIF någonstans att hon inte passade in i gruppen.
Jag och en mängd supportrar gillade Norlin och vad hon bidrog med men resultaten har inte blivit sämre utan henne i alla fall.!

Mot Hammarby var fyra spelare fostrade i Piteå kommun på planen. Räknar vi med Skellefteå och Kiruna samt Boden har vi tre till. Serieledningen är också en seger för klubbarna på orten och i närområdet.

Piteå har definitivt haft namnkunnigare lag än den här säsongen, men inte ett bättre LAG.
Det finns tydliga likheter mellan det PIF som toppar allsvenskan och det Sverige som snart spelar VM.
Spelare i konkurrenssituation som driver varandra framåt men också unnar varandra framgång och förstår sin egen betydelse för den.

Fem andra halvlekar har spelats så här långt. De rödvita har varit bättre i samtliga. Piteå är otroligt jobbigt att möta. Laget trummar på hela matcherna. Motståndarna orkar inte med det i längden.

Bara 22 procent av serien är spelade. De resterande 78 vill Piteå inte tänka på. Måndag är det träning igen och som vanligt bara fokus på den.
Den tydligaste framgångsfaktorn av alla.

Starkt av Piteås herrar att vinna med 2-1 borta mot Hudiksvall. Fortfarande svårt att säga exakt var vi har Piteå. Joel Edström mål igen. Går inte Piteå upp blir han knappast kvar.

Storfors-Piteå i tv

Piteå Är på resande fot och kunde inte se Piteå-Täfteå 5-2. PIF är i alla fall tillbaka som vinnare efter tre segrar och därefter två förluster mot bottenlag. Det måste ändå svida lite att släppa in två mål. 

Piteå har läckt lite för mycket och försvaret verkar fortfarande vara Akilleshälen.

Storfors i trean spelade 1-1 borta mot Notviken.

Nu väntar Storfors-Piteå på onsdag på Heden. En DM-kvartsfinal som vi sänder på pt.se. Se den! Avspark klockan 19.30. 

Uddström tillbaka

Piteå Piteå IF värvar hem Axel Uddström.

Det var knappast vad den unge mittfältaren egentligen hoppats på, men förhoppningsvis får han en nystart. Förutsättningarna att gå framåt tycks betydligt bättre i Piteå än Luleå.

Uddström hoppade in och spelade en del för Piteå redan i division 1 för två år sedan.

Sedan blev han värvad till GIF Sundsvalls juniorlag. Perioden där bestod mest av skador och utvecklingen stannade därför upp.

Uddström valde sedan att flyttat till IFK Luleå inför den här säsongen. Luleå har ju talat om en satsning på lokala spelare. Riktigt så har det inte blivit. Startelvan synar en hel del utländska namn och det pratas om interna livliga diskussioner mellan de som vill låta unga killar likt Uddström få mer speltid och de som vill köra vidare som det är.

Uddström har fått sitta på bänken och samma gäller Islam Burman som ifjol startade i division 1.

Nu lämnar Uddström för Piteå och det borde innebära ett lyft för honom. Piteå har visserligen utländska James Burgin, Samuel Naiwo och Alex Naylor i startelvan, men kommer att ge Uddström chansen och tänka långsiktigt.

 

Till sist.

Onsdag kväll klockan 19 sänder vi Blåsmark-Norrsken i division 3 damer på pt.se. Se den!

 

En vandring genom helgen

Piteå Växjö-Piteå 0-1.

Jag är skrivit en krönika om det här.

Men vi tar några snabba bollar även här.

Piteå leder serien med två poäng före Rosengård.

Det intressanta med Piteås fyra segrar är att laget har malt ner motståndarna och kontrollerat andra halvlek i varje match. PIF har styrt matchen efter sina egna villkor och då fått den matchbild som eftersträvats. Mot Växjö var det för mycket nord-syd-spel första 45 minuterna. PIF gillar inte när det svänger. Spelet ska vara strukturerat och kontrollerat.

Dit lyckades PIF styra matchbilden sista 45 minuterna.

Starkt.

Nina Jakobsson avgjorde och har varit direkt involverad i fyra mål, ett per match.

Cajsa Andersson höll nollan för andra gången i rad.

Inga nya skador i PIF. Bra. För eller senare kommer Ellen Löfqvist eller Julia Karlernäs bli avstängda eller skadade. Blir intressant att se hur PIF löser det då. Det centrala mittfältet betyder så mycket för Piteås spel.

 

Vi vandrar vidare i fotbollshelgen.

Piteås herrar blir jag inte riktigt klok på. Tre raka vinster, sedan förlust mot två riktiga bottenlag: IFK Umeå och Gällivare.

Det har varit bortamatcher så jag har inte sett dem, men förlusterna har kommit mycket överraskande. Att släppa in sex mål mot bottenlag kanske vittnar om att defensiven är den svaga punkten, precis som jag har misstänkt.

Andra resultat har gått Piteås väg så laget är inte avsågat från toppstriden på något sätt.

 

Infjärdens division 1-damer har inlett med tre raka segrar som nykomlingen. Starkt. Tränaren Peder Rending älskar att ligga lågt och prata om hur många omgångar det är kvar och det lär han få fortsätta göra ett bra tag till. ISK är definitivt i serien för att stanna. Djupledsstarka Cajsa Hedlund och Ida Sundkvist levererar som väntat offensivt och det finns en bra bredd i truppen. Men jag tror inte att laget kvalar ända upp i Elitettan. Det vore en skräll.

 

I division 3 förlorade Storfors borta mot Umeå Akademi med 2-3. Saik hade ju svårt med Umelagen ifjol. Tror fortsatt på att Saik blir ett stabilt lag i serien. Filip Berglund målskytt igen. Nu två fullträffar.

Infjärden ligger jumbo i trean efter 0-1 mot Kalix. Unga ISK kommer att ta sina poäng. Anton Lundmark, Markus Fahlgren-Hällström och Joseph Virtala var inlånade från Piteå IF.

 

Division 4 södra rullade igång och vi visade Lillpite-Alter 3-1 plus Hemmingsmark-Luleå SK 0-3.

Hemmingsmark var chanslöst och Luleå SK som kommer att vara laget att slå för övriga. Älvsbyn vann med 5-1 mot Piteå 2 och jag tror på ÄIF den här säsongen. Med Staffan "Daffy" Renlund som tränare är en sak alltid givet. Laget kommer att vara vältränat. Det får också större effekt i en serie där inte alla motståndare är det. ÄIF har också bra namn som Jonathan Dahlberg i truppen. Varning för uppflyttade ÄIF.

Arvidsjaur-Alvik 1-1 och IFK bygger nytt i år. Tror inte att man utifrån det orkar utmana i toppen redan nu.

Storfors 2 besegrade för övrigt Ersnäs med 4-2.

I damtrean vann Älvsbyn mot Lira med 3-1 och Öjebyn mot Alvik med 5-3.

Femman inte som förr

Piteå Så har division 5 kickat igång.

Den tjuvstartade redan med Storfors 3-Arvidsjaur 2 2-4 och fortsatte med Nybyn-Svensbyn/Infjärden 2/Lillpite 2.

Själv ser jag mest fram emot mötet Hemmingsmarks Idrottsförening/Piteå Idrottsförening Fotbollsförening 3/Alterdalens Idrottsförening 2-Svensby Sportklubb/Infjärdens Sportklubb 2/Lillpite Idrottsförening 2.

Det mötet säger i alla fall en hel del om hur den här serien har utvecklats.

Division 5 har tappat mycket från förra säsongen.

För några år sedan såg det knappt ut ut så här i division 6, när den fanns.  Visst existerade andralag, men inte så många kombinationer av föreningar i samma lag.

Jag har absolut inget emot att klubbarna samarbetar. Det är en nödvändighet för att så många som möjligt ska få spela matcher. Samarbeten är helt rätt. Det tråkiga är att division 5 har utvecklats till vad som till stor del är en B-lags eller C-lagsserie.

Nu får bara Nybyn, Munksund/Skuthamn, samt Öjebyn och Sikfors gå upp eller kvala uppåt. De övriga sex lagen har inte den möjligheten då det är andralag eller kombinationslag. Undantaget är om Älvsbyn eller Arvidsjaur skulle avancera upp i trean med sina förstalag. Då kan de klubbarna ta upp sina andralag i fyran.

Ikväll såg jag Nybyn-Svensbyn (vi får väl kalla laget det).

Svensbyn är bättre i år än ifjol. Det kan slås fast redan nu. Särskilt samspelet blir nog inte gänget då spelare kommer att komma och gå från Lillpite och Infjärden.

Men Svensbyn har i alla fall en annan stabilitet, kondition och grundspel än förra året. De unga Svensbykillarna kommer att växa under säsongen. Det blir inte bara en enda poäng i år.

Nybyn har ett mycket individuellt skickligt lag. Det finns bra teknik och snabbhet i många spelare. Salaad Mukhataar Mahamad har fina inläggsfötter, bra fart och teknik. Kommer oroa många lag på deras högerkant. Yaqob Hosseini är en mittback men påminner i sin snabbhet och teknik om en riktigt bra offensiv spelare. Han kommer göra många rusher upp i planen från sin position. Känslan är att han nog helst skulle spela högre upp. 

Nybyn skulle bli ännu bättre om spelarna värderade lägena bättre. Att dribbla är bra, men inte i alla lägen. Många vill hellre slå sin motståndare än att slå den enkla passningen som är mer effektiv. Kan tränaren Jonas Lindmark få till de här delarna så kommer Nybyn gå bra. Individuellt finns defintivt stora kvalitéer hos några av spelarna.

 

Till sist

...så är redan sju lampor i taket på fotbollshallen sönder. Dags att laga, det är lite mörkt på ena långsidan.

Namn: Per Sandberg
Ålder: 34
Fotbollsbakgrund: Har spelat fotboll nästan hela livet. Har tvingats sluta på grund av skador.
Bästa fotbollsminne: Sverige-Paraguay på Olympiastadion i Berlin, 15/6 2006 samt Tyskland-Sverige på samma arena oktober 2012.
Uppdrag: Ska leverera nyheter, kommentarer och åsikter om lokal fotboll.
Mejl: per.sandberg@pt.se
Telefon: 0911-645 41, 070-2604123

Bloggar