Per Sandberg

Pers Inlägg

Presenterar nyheter, åsikter och andra inlägg om fotbollen i södra Norrbotten.

Silly Season PIF dam

Piteå Den ordinarie säsongen är över.

Då övergår vi raskt till den löjliga.

Här är läget för samtliga spelare i Piteå IF dam.

Klara spelare: Faith Ikidi, June Pedersen, Julia Karlernäs, Madelen Janogy, Ceclia Edlund, Lena Blomkvist, Emelie Lövgren, Ellen Löfqvist, Linn Viklund och Linnea Selberg.

Slutar: Hanna Pettersson.

Till Boston Breakers: Lotta Ökvist.

Lämnar också: Felicia Karlsson, här är Örebro ett alternativ det viskas om. Karlsson är från staden också.

Lämnar: Hilda Carlén. Allt talar för att hon går till Linköping. Samtidigt finns det uppgifter om att Cajsa Andersson, Linköpings guldmålvakt senaste två säsongerna, gör motsatt resa och hamnar i PIF.

Moa Öhman: Utan kontrakt men en förlänging känns mest sannolik. PIF vill sannolikt ha henne som andramålvakt fortsatt också.

Frida Abrahamsson: Har fått agera inhoppare i år också. Ryktas om att hon kan hamna i IFK Kalmar som tog klivet upp i högsta serien.

Ronja Aronsson, Josefin Johansson, Nina Jakobsson, Elin Bragnum: Alla mycket etablerade namn i PIF och ingen skulle vara förvånad om samtliga stannar. Aronsson sägs ha annat damallsvenskt intresse på sig. Johansson är så intimt förknippad med PIF och jag tror inte att något annat lag kniper henne. Har fler säsonger i kroppen. Bragnum trivs väldigt bra i Piteås 3-4-3-system och stannar om inte någon annan rycker henne. Jakobsson förhandlar med PIF.

Piteå tappar två anfallare, Hanna Pettersson och Felicia Karlsson.

Här behöver laget få in ett eller två nya namn.

Drömvärvningen vore Pauline Hammarlund. Hennes löpstyrka och tajming i straffområdet skulle betyda mycket. Tillsammans med en Janogy som vuxit stort senaste månaderna skulle det bli en riktigt bra anfallsduo samtidigt som Cecilia Edlund kommer vara ännu bättre nästa år.

Utan att veta kontraktsläget så vore Linda Sällström och Mimmi Larsson två andra intressanta värvningar. Sällström är bra på att hitta luckorna att löpa in på och Mimmi Larsson är en starka spelare och djupledslöpare som PIF var ute efter redan för två år sedan och har blivit bättre sedan dess.

 

 

Ett bra tränarval

Piteå Robert Hammarstedt slutar spela och blir assisterande tränare i Piteå IF.

En logisk lösning.

Hammarstedt har haft en högre kapacitet än han har kunnat visa i Piteå IF.

Skadorna har varit för många och omfattande. Det är sällan han har kunnat träna på ordentligt under en längre tid och därmed komma upp i den form han normalt sett har.

Insatserna har inte varit dåliga, men kapaciteten större än vad han kunnat visa.

Den här säsongen hade han som skadefri fått spela en större roll än någonsin i Piteå som spelare. Laget har tappat i mittförsvaret och där skulle hans kvalitéer fått mer utrymme. Förutsatt att han varit skadefri. Men det har ju inte sett ut så i Piteå.

Hammarstedt har alltid haft reflektioner kring fotbollen så han kan bli ett bra val bredvid Jeppe Mauritzson.

 

Älvsby IF glädjs åt att Hanna Samuelsson gör comeback och finns med på planen kommande säsongen.

I Älvsbyns herrlag återvänder Henok Tesfaldet efter en säsong i Piteås juniorer.

Alterdalen laddar för division 4 genom att plocka hem William Forsberg, 17 år, från Piteå IF.

FC Munkan lägger ner sitt lag. Det blev som det brukar med uppstickare. Det har historien visat.

Munkan gick från seger i korpen till uppflyttning från division 5, till nedflyttning från division 4 och nedläggning.

Förra säsongen inleddes succéartat med segrar och bengaler. Men sedan störtdök laget totalt och hade gigantiska problem att få ihop spelare till matcherna. Ofta är energin stor hos nya lag, men när nyhetens behag har satt sig brukar luften pysa ut. Det är jobbigt att driva en förening på få krafter.

Oslagbar är ett annat exempel på ett lag som höll några år och sedan lades ner. Finns fler också.

Sen får vi se om Arjeplogs herrar med hjälp av sina nyanlända kör igång igen.

 

 

 

Rätt att slopa fria byten

Piteå Beslutet om fria byten i division 2 och 3 för herrar samt division 1 för damer skrotas.

Helt rätt.

Ett genomförande hade fått flera dåliga konsekvenser.

Delar av fotbollen i Sverige verkade tagna på sängen när Representatskapet i december röstade igenom fria byten i de tre serierna.

Protesterna blev våldsamma och nu slopas beslutet. Istället blir det en utökning från tre till fem byten.

För att lagen inte ska störa spelrytmen i framförallt slutet av matcherna får bytena ske vid max tre tillfällen.

Det nya beslutet är ett kraftigt steg i rätt riktning.

Repskapets beslut om fria byten var tagen med helt rätt agenda, men hade slagit totalt fel.

Spelarutvecklingen är oerhört central och där tänkte repskapet rätt vid det första beslutet. Däremot är jag högst osäker på om det verkligen hade blivit som tänkt. Fria byten hade gjort att dåligt tränade äldre spelare kunde ha hängt med längre och på så sätt ta plats från de yngre. Med fria byten kan de ju bytas in och ut hur många gånger som helst.

Jag är säker på att vi i våra division 3-lag hade fått se fler äldre spelare, som egentligen lagt ner sin satsning för flera år sedan, ändå spelas och slängas in vid viktiga situationer. Någon ska in sista 15 minuterna och ge rutin när en ledning ska försvaras. En annan behövs för att lägga en frispark eller ska nicka in en hörna. Vem får lida? Förmodligen juniorerna.

Samtidigt skulle tempot i division 2 drivas upp rejält och påverka mycket. Mindre fokus på teknik, spelförståelse och annat. Mer inriktning på ösa på i ett högt tempo. Med fria byten kan lagen låta sina spelare spela i 20-minutersintervaller och kombinera vila med spel. Det skulle få stora konsekvenser för spelet och att då sedan gå upp i division 1 skulle vara något helt annat.

Fem byten blir i alla fall ett intressant test och så även utvärderingen efter säsongen.

Äntligen start

Piteå Äntligen är helgerna över och vi kan inleda det lokala fotbollsåret 2018 på riktigt.

Ett på flera sätt mycket intressant år.

Piteås herrar satsar mycket lokalt och drar igång träningen måndag 8/1 med den allt annat än lokale men nye tränaren Jeppe Mauritzon.

Laget har tappat flera verkligt tongivande startspelare och ersatt med lokala killar. 

Samtidigt ska en stor del av truppen kunna vara ett år bättre. 

Det viktigaste är att Piteå hittar en väg mot långsiktig stabilitet och framgång. 

Det kan bara ske genom att lokala spelare lyfts upp. De måste utgöra basen när Piteå senare ska klättra upp i division 1 och förhoppningsvis längre fram utmana om en plats i superettan. 

Det kan mycket väl bli ett steg bak resultatmässigt i år. Så länge en bra grund läggs för framtiden är det irrelevant.

Tålamod, noggrannhet, hängivenhet och rätt analyser som innebär korrekta beslut är vägen framåt.

Jag återkommer förhoppningsvis på kvällen efter herrarnas första träning.

PIF-damerna samlas med alla, utom landslagsupptagna, måndag 15/1.

Piteå har sin bästa chans någonsin att ta en CL-plats, men många rätta saker måste göras på vägen. Att minimera skadorna är en del. Att sätta det kollektiva spelet tidigare än 2017 är en annan. 

Slutligen så går också många lag från lägre divisioner in i Bergsvikshallen på allvar nu.

Säsongen är igång. Och den stora fotbollshallen ska väl äntligen komma. Kanske. 

Mitt förslag för fotbollshallen

Piteå Nytt år och vi drar igång med några övergångar.

För några år sedan var Hanna Nyberg en riktigt vass målskytt. En av de bästa utanför elitnivå i länet.

Nu har hon fött barn och inte spelat på två år. Det blir en återkomst i Älvsbyn och kommer hon bara upp i något som liknar tidigare nivå så blir det en stor tillgång för laget.

Nybyns fotbollsherrar har plockat in Jonas Lindmark som ny tränare till sitt division 5-lag. Robert Karlsson går från huvudtränare till assisterande.


Sen är det omöjligt att inte kommentera vinterns stora snackis.

Fotbollshallen.

För den finns väl på riktigt, eller?

Vi får utgå från det ändå.

Turerna kan ni så de behöver vi inte dra igen.

Med tanke på att hallen knappast kommer att kunna invigas förrän absolut tidigast i mitten av januari så betyder det att en stor del av inomhussäsongen under alla förutsättningar kommer att gå förlorad.

I mars inleds träningarna på LF Arena och visst brukar det vara snöproblem och kallt på kvällarna första två veckorna. Men som störst nytta gör hallen i perioden november-mars och 2,5 månad av den tiden kommer i minste fall att vara passerad innan hallen ens är invigd.

Jag utgår från att Piteå kommun kommer att få det miljonbelopp i förseningsvite som man har rätt till.

Eftersom det är föreningarna som har drabbats av förseningarna och kommunen redan har sin budget för hallen vore det klokt att avsätta den där miljonen till klubbarna. På så sätt kan det säkerställas för många år framöver att en professionell arbetsledare årligen kan komma till Piteå när hallen ska tas ner och upp. Det även efter att Polarhall har uppfyllt sin del av avtalet och slutat skicka personal.

För övrigt är jag helt säker på att det kommer bli en rejäl debatt om att hallen borde stå uppe året runt. Föreningarna kommer självklart att argumentera för det. 

Sen uteslutar jag inte att hallen i framtiden kan flyttas till LF Arena. Det viskas så bland personer som brukar ha bra insyn i saker i vår kommun.

LF Arenas friidrottsbanor ska rustas upp efter att de förstördes förra vintern. Kanske läge att helt enkelt flytta fridrotten och skapa en egen arena för den idrotten och placera hallen på LF Arenas naturgräsplan som då kan göras om till konstgräs.

Det är mitt förslag. Men pengar styr som alltid och med tanke på det pumphus och övrigt arbete som skett på Nolia senaste måndaderna inför fotbollshallens ankomst så får det här ses som ett långskott.

Marklunds klubbval

Piteå Fotbollsspelaren Simon Marklund från Piteå jagades av flera elitklubbar.
Nu har han gjort sitt val. Mittfältaren stannar i Åtvidaberg som åkte ner till division 1.
Det nya kontraktet är skrivet på ett år och tanken är att Marklund ska få en ledande roll när laget siktar på att gå upp i superettan direkt.
Senaste säsongen blev det 17 matcher från start, 9 inhopp och 4 mål i näst högsta serien för Pitekillen.
"Det känns jättebra att Simon väljer att stanna hos oss trots att han haft erbjudande från andra klubbar. Simon är en stor talang som kommer att utvecklas ännu mer under de kommande åren och vi är glada att han vill vara kvar i det nya ÅFF", skriver klubben på sin hemsida.

Namn: Per Sandberg
Ålder: 33
Fotbollsbakgrund: Har spelat fotboll nästan hela livet. Har tvingats sluta på grund av skador.
Bästa fotbollsminne: Sverige-Paraguay på Olympiastadion i Berlin, 15/6 2006 samt Tyskland-Sverige på samma arena oktober 2012.
Uppdrag: Ska leverera nyheter, kommentarer och åsikter om lokal fotboll.
Mejl: per.sandberg@pt.se
Telefon: 0911-645 41, 070-2604123

  • Senaste blogginläggen

Bloggar