Logga in
Logga ut

Per Sandberg

Pers Inlägg

Presenterar nyheter, åsikter och andra inlägg om fotbollen i södra Norrbotten.

Så bra är Piteås lagdelar

Piteå Piteå IF:s damer åkte svidande ur Svenska Cupen efter Djurgårdens kvittering i sista sekunden. Det går inte att skylla på otur. PIF hade visserligen Julia Karlernäs utvisad men sjönk ner alldeles för långt mot det egna straffområdet. Det var påtaglig panik i flera situationer när bollen skulle bort. Målet hängde verkligen i luften och att det kom var inte orättvist.
Frågan är om inte PIF skulle ha flyttat upp Ikidi på mittfältet i slutet för att kunna möta motståndarna högre upp och inte falla så långt ner som nu blev facit. Det håller aldrig sällan någon längre stund.
Ungefär en månad kvar till seriepremiären. Här är statusen just nu.

Piteås trupp.
Målvakter: Moa Öhman, Cajsa Andersson.
Kommentar: Andersson imponerade mot Djurgården i närspelet där hon kom ut och tajmade rätt. Lugn, stabil målvakt och Öhman har tagit kliv framåt. Finns ingen anledning till oro.


Backar: June Pedersen, Lena Blomkvist, Faith Ikidi, Emelie Lövgren, Linnea Selberg, Moa Similä.
June Pedersen var mycket bra mot Djurgården och hennes hörnor lika farliga som vanligt. Lena Blomkvist hade ett misslyckat bakåtpass, men var annars mycket stabil och läste spelet rätt. Fortsätter på det hon byggde upp förra hösten.

Ikidi är inte i full form än efter skadan. Syntes bland annat i duellen när hon kunde fått straff emot sig mot DIF. Emelie Lövgren kommer vara bra som vanligt om kroppen håller ihop. Totalt sett ser det bra ut.

Mittfältare: Jo Blankenship, Ronja Aronsson, Johanna Antti, Selina Henriksson, Julia Karlernäs, Ellen Löfqvist, Linn Viklund.
Karlernäs har varit mycket stark i duellspelet flera matcher. Viktig. Aronsson kommer fram ännu mer offensivt. Löfqvist gör sitt stora jobb i det tysta.

Selina Henriksson har bra spelförståelse och kombinationsspel med centrala mittfältet. Ojämn i Umeå ifjol, kan hon hålla jämnheten i en serie högre upp är hon ett klart plus. Antti har spelat lite senaste åren och behöver nog mer tid för anpassning. Blankenship såg lite ovan ut i försvarsspelet i sitt inhopp mot DIF och stötte bort sig någon gång. Bra fötter och steg. Kommer blir ett fint tillskott när hon hunnit anpassa sig och tränat ordentligt.

Anfallare: Madelen Janogy, Elin Bragnum, Ceclia Edlund, Andrea Norheim, Nina Jakobsson.

Janogy och Bragnum skadade. Mycket värt om de kan komma tillbaka i bra form tidigt. Bryter mönster. Jakobsson ett klart utropstecken mot DIF. Har styrkan, huvudspelet och drivet med boll. Behöver våga ta fler avslut. Kan gå mot sin bästa säsong. Edlund jobbar stenhårt i båda riktningarna, har haft tuffare i Arcus när det gäller att slå sin motståndare. Troligtvis inte gynnad av den snabba mattan. Norheim som bäst i straffområdet där hon fint hittar ytorna och avsluten.

 

Piteås herrar har gjort klart med Samuel Naiwo. Det tog lång tid. Engelsmannen fick i slutändan inte de bud högre upp från divisionssystemet som han hade hoppats. Om han blir helt kvitt sin vadskada kommer Naiwo att göra en riktigt bra säsong och stå för en mängd mål och assist. Han tillhör inte den kategori lokala spelare som PIF vill satsa på, samtidigt är det en spelare som var länets sannolikt bäste ifjol och har en självklar plats i startelvan och höjer nivån och skapar en bättre träningsmiljö för hela gruppen.

 

Lillpite som vill upp i division 3 har värvat. Linus Thunström från Eskilstuna är klar för laget.

Öjebyn har värvat den tidigare pålitliga målskytten Viktoria Olovsson som är tillbaka i laget. Öjebyn vann för övrigt med 1-0 mot Norrsken i helgen.

Hemmingsmark har plockat in Erik Andersson och Erik Westerlund i laget. Duon har tidigare spelat i HIF. Backen Marcus Jonsson, tidigare i Munksund och Storfors, är också klar.

Ny tid för kvalmatchen

Piteå Öjebyn och Haparanda skulle inleda kvalspelet till division 4 mot varandra på lördag.

Men så verkar det inte bli. Domarbrist gör att matchen får senareläggas. På lördag avslutas exempelvis division 4 med full omgång och det är derby Storfors-Infjärden i division 3, plus en hel del annat. 

Även Sävast ingår i kvalet till fyran.

EDIT: Matchen kan genomföras på lördag men flyttas från 15.00 till 15.45. 

PIF kom igen

Piteå Ett kryss. En vinnare.

IFK Luleå-Piteå 2-2 innebär att det är fortsatt fördel för PIF i kampen om andraplatsen.

Ska vi se det krasst minskade PIF:s möjligheter att vinna division 2.

Avståndet till Hudiksvall har utökats till fyra poäng.

Samtidigt.

IFK Luleå är fortsatt fem poäng bakom.

Det kunde mycket väl ha varit två.

Även om Ytterhogdal, två pinnar bakom och Boden tre, hotar så var det här en tuffare smäll för Luleå.

PIF gjorde en bitvis bra derbymatch. Mer var det inte.

Starten var stark. Då tog PIF tag i spelet, tryckte framåt och skapade chanser via sina yttrar Gustav Nordh och Gustav Rönnbäck-Wallin. Ledningsmålet borde ha kommit första kvarten.

Så blev det inte.

IFK Luleå flyttade upp sista 30 minuterna av första halvlek.

I andra gjorde Tetteh Komey direkt 1-0 efter assist från Barnzan Jamshidi. Ni vet det där om att släkten är värst.

Komey syns oftast inte så mycket i matcherna och lever på sin individuella skicklighet med vändningar och styrka i straffområdet. Han utökade även till 2-0 när PIF inte höll backlinjen rak och James Burgin upphävde offside.

Alex Naylor, är med sitt lugn och passningsfot en mycket viktig spelare för PIF. Han får det knepiga att se enkelt ut. Efter en kontring hittade han också ytan centralt vid straffområdeslinjen och satte 1-2. 

Gustav Nordh som gör sin bästa säsong så här långt kvitterade till 2-2 på en frispark från runt 18 meter alldeles i slutet. Viktigt.

Piteå undvek att ytterligare försämre sina redan dåliga statistik mot Luleå.

Chansen till att vinna serien är försämrad, men inte att nå kvalplatsen.

Mittbacken Anton Lundmark fick utgå med en skada tidigt i andra. Pontus Sundqvist missar resten av säsongen.

PIF behöver få ihop sitt mittförsvar inför avslutningen av serien.

En svag doft av guld

Piteå Känner ni lukten?

Nej, det är inte längre bara Smurfit Kappas doft av pengar som omger stan.

Det är ett lätt gulddoftande Piteå IF med fem omgångar kvar.

 

En serie på inslagen väg fortsätter naturligtvis så.

Vi borde ha lärt oss vid det här laget.

Lag som slår varandra lite hursomhelst och topplag som byter platser och inte förmår att rycka ifrån.

Har tidigare påpekat att alla kan slå alla i den här serien och den bilden förstärks bara omgång för omgång.

Så kan också Göteborg tappade 2-0 till 2-2 hemma mot Vittsjö och Rosengård, som så tydligt sagt sig vara bäst i Sverige, ha 1-0 mot Linköping men ändå dra på sig två utvisningar och lika många mål i andra halvlek.

Se där. Piteå i serieledning igen.

PIF 36.

K/Göteborg 35

Rosengård 33.

En poäng är inte mycket i en serie som kommer att leva ända in i slutet. Det är 15 kvar att spela om.

I sista omgången möts K/Göteborg och Rosengård. Minst ett av lagen kommer att tappa poäng i den matchen. Med andra ord är Piteås chans att ta en Champions League-plats mycket bra. Det i sig skulle vara en enorm framgång av historiska propotioner för Norrbottens idrott.

Men just nu hägrar det ännu större: guldet.

Det som talar för Piteå är formen.

Laget hade marginalerna med sig i vändningen mot K/Göteborg.

Sedan blev det rättvist två raka snytingar.

Spelet var rent svagt på flera sätt.

Motståndarna skapade betydligt fler klara målchanser och PIF:s lagdelar hängde inte ihop. Ett Piteå som har en dålig dag kan ta poäng ändå, men då måste försvarsspelet sitta. Det gjorde det inte. Det var alldeles för stora ytor som PIF bjöd på.

Senaste två matcherna har Piteå hittat tillbaka till sitt signum. Den täta, organiserade defensiven där spelare två agerar utifrån spelare ett. En sorts automatiserad fotboll byggd på träning av instinkter utifrån spelmodellen.

Nu har motståndarna blivit nollade två matcher i rad.

Det handlar om ett PIF som tätat luckorna mellan sina spelare. Haft laget bättre samlat. Jobbat färdigt situationerna och tänkt i förväg, inte i efterhand.

Stellan Carlsson skrek "Noggranna, noggranna" 78 gånger mot Eskilstuna. Tror han gör det i sömnen också.

Hans ord sätter fingret på vad det handlar om.

När PIF har orken att vara just noggranna följer mycket annat med i spelet. Då är laget mycket svårslaget.

Det här var en återgång till vårens matcher när PIF nötte ner motståndet. Eskilstuna är ett fysiskt lag. Mimmi Larsson och Hanna Glas är kraftpaket. Men PIF har fler och med sitt skickliga försvarsspel som grund kunde PIF kontra till sig två mål och ännu fler chanser.

Det var egentligen bara under matchens inledning som Eskilstuna fick för mycket boll på Lisa Dahlqvist som kunde styra spelet med sina passningar. Hon har inte det internationella tempot i kroppen längre, men "Dala" har en förmåga som få andra att slå ut spelare och lagdelar med sina passningar. PIF fick jobba en del för att täcka upp på kanterna och inspel framförallt från vänster.

Där syntes det att Eskilstuna precis som övriga lag läst var PIF med sina blott tre backar ska straffas.

Men efter den inledande kvarten hade PIF stängt ytan, stod samlat och kunde kontrollera matchen försvarsmässigt.

June Pedersen slog en öppnande långboll i djupet, Madelen Janogy var urstark i kroppen, vann duellen och spelade in till Andrea Norheim som visade sina bästa styrkor. Att hitta fria ytor i straffområdet och placera in bollar. 1-0.

Madelen Janogy står på bara ett mål. Smått ofattbart med tanke på hur mycket hon skapar och hur många avslut hon har haft under säsongen. Allt går inte in på oturskontot. Det finns orsak och verkan. Men i vissa fall är det snarare motståndares fina agerande än egna brister hos Piteås anfallare som förhindrar mål.

Nina Jakobsson hittade Janogy perfekt i djupet. Löpningen var vältajmad, avslutet bra, men stolpen i vägen.

PIF fyllde på bra i straffområdet och Cecilia Edlund kom nästan först till bollen.

Det kvittade.

Nu slog Julia Karlernäs den i mål, 2-0.

Hennes åttonde i serien. Sådana siffror har ingen central mittfältare i PIF varit nära sedan Josefin Johanssons nio för några år sedan. Karlernäs är en riktigt bra box till box-spelare.

Eskilstuna tryckte upp i slutet. Men PIF blev aldrig fullt ut hotat.

Upp i serieledning. De 1842 åskådarna vandrade hem med näsorna i vädret sniffandes inte bara på lukten från pappersfabriken.

Fem omgångar kvar.

Slutspurten kan inledas.

En svag gulddoft har lagt sig över Piteå.

Piteås val

Piteå Miljoner har gjort sina val.

Piteå IF behövde inte gå till urnorna. De sprang ut på planen och valde guldstriden. 

Det finns en sanning för politiken och i idrotten. När omvärlden slåss om världsbilden - gör det enklast möjliga.

Gå till fakta.

Tittar vi på Piteå IF så talade den tydligt inför i helgen. Först sju raka segrar. Sedan fem förluster på åtta omgångar.

Sänsta raden på över ett år.

Färre kvalificerade målchanser mot Göteborg, Vittsjö och Kristianstad. Två raka förluster.

Ett tappat försprång. En tredjeplats i tabellen.

Utifrån fakta hade Stellan Carlsson skäl för att benämna laget som "i en enorm svacka".

Segrar för Göteborg och Rosengård.

Piteå hade ett val mot Hammarby.

Haka på guldstriden eller se chansen till maktövertagande i höst blåsa iväg med vinden.

PIF valde det senare.

Aggressiviteten var bättre, procenten i duellspelet högre. Lagdelarna satt tajtare och kvalitén högre i alla moment rakt över jämfört med Kristianstad.

PIF höll ihop och fick också upp fler spelare i offensivt straffområde. Slog visserligen en del svaga inlägg i dag också, men framförallt några riktigt bra.

PIF tog kampen i båda straffområdena och vann duellerna.

Tre mål var fullt rättvist utifrån chanserna.

Bakåt blev det som tidigare farligt när lägre bollar lades bakom egna backlinjen. PIF har ännu inte löst hur bristen på snabbhet ska lösas när Faith Ikidi inte är med eller som tidigare inte är i normalt slag.

Emelie Lövgrens styrka i kroppen (en av Piteås bästa i dag) och June Pedersens klokhet är viktiga bitar defensivt, men när PIF inte hade press på bollhållaren vid mittplan vid ett par lägen och försvaret stod lite för högt, blev det jobbigt. 

Cajsa Andersson är bra på att läsa spelet och kom ut rätt. Hon har gjort en riktigt stark säsong. Kan inte vara långt ifrån landslagsspel.

Piteå hade tillräckligt för att vinna idag och smyger med bakom Göteborg och Rosengård. Allt är inte löst för framtiden, men gulchansen lever kvar.

Det var valdagens viktigaste besked.

 

Till sist...

...så får Madelen Janogy inte målskyttet att lossna som ifjol höstas. Bara ett mål i år. Ofta tar det lite för lång tid innan skottet kommer vilket gör att det antigen blir blockerat eller så stressas hon att skjuta utanför. Hennes förmåga att ställa frågor till försvaret genom att konstant utmana är viktigt för PIF:s offensiv. Det öppnar upp för andra, ger frisparkar och framspelningar, men målen behöver bli fler.

... har Nina Jakobsson verkligen utvecklats till en riktigt bra avslutare även med vänsterfoten. Hennes vändning från vänster till höger och avslut med vänsterdojan gav resultat igen.

...Cecilia Edlund har nästan alltid kylan i straffområdet när hon får lite yta. Avsluten håller genomgående hög kvalité.

 

Herrarna då? Tyvärr hade jag ingen möjlighet att se den matchen. Hemmaplan  och 0-0 mot serieettan Hudik är absolut godkänt och chansen till serieseger är fortsatt god. 

Rapporterna talar om ett Piteå som absolut kunde och kanske borde ha avgjort. 

 

Det gör spelarna nu

Piteå Offensive mittfältaren Samuel Naiwo såldes från Piteå till Sandviken i division 1. Sedan dess har det blivit tre matcher från start, varav spel 90 minuter senast.
Inga mål så här långt för engelsmannen.

I samma serie har Piteåfostrade ytterbacken Henrik Millbert totalt förtroende från tränarna i Umeå FC.
Millbert har spelat imponerande 1753 minuter på 20 omgångar och bara missat 47 minuter på hela säsongen. Mest speltid i laget. Ett mål har det också blivit

I den södra division 1-serien finner vi Simon Marklund tidigare i bland annat Storfors AIK. Efter provspelet med Blackburn i vintras har det blivit mycket spel i Åtvidaberg.
Marklund har startat alla matcher utom en som han var avstängd i.
Sex mål har det blivit, flest i laget. Men Åtvidaberg som nyss var i allsvenskan riskerar att åka ner i tvåan.

Ni minns väl Piteås bäste spelare första året i division 1. Kristoffer Thydell var enligt bloggens uppgifter nära en återkomst i PIF inför säsongen men tillhör nu moderklubben Snöstorp Nyhem i divison 3. Tre mål och 90 minuters speltid i alla utom en är facit för den ex-allsvenske 25-årige mittfältaren.

Kraig Rochester hamnade i Torslanda i division 2 efter att han inte fick vara kvar i PIF. I Torslanda har det blivit varierat med speltid. Engelsmannen har varit in och ut ur startelvan, lite mer inne på slutet, och stått för ett mål.

*siffrorna är från lagstatistik.se

Namn: Per Sandberg
Ålder: 34
Fotbollsbakgrund: Har spelat fotboll nästan hela livet. Har tvingats sluta på grund av skador.
Bästa fotbollsminne: Sverige-Paraguay på Olympiastadion i Berlin, 15/6 2006 samt Tyskland-Sverige på samma arena oktober 2012.
Uppdrag: Ska leverera nyheter, kommentarer och åsikter om lokal fotboll.
Mejl: per.sandberg@pt.se
Telefon: 0911-645 41, 070-2604123

Bloggar