Logga in
Logga ut

Per Sandberg

Pers Inlägg

Presenterar nyheter, åsikter och andra inlägg om fotbollen i södra Norrbotten.

Provspelare ratas

Piteå En massa annat jobb har gjort att det inte blev något om Piteå-Örebro i helgen.

Men nu är det dags.

Piteå vann med 2-0 precis som jag tippade och när det gäller startelvan hade jag ett fel. Emelie Lövgren spelade inte, men det gjorde Linnea Selberg.

Så här ställde PIF upp. Cajsa Andersson - Lena Blomkvist, Linnea Selberg, June Pedersen - Ronja Aronsson, Julia Karlernäs, Ellen Löfqvist, Josefin Johansson - Cecilia Edlund, Andrea Norheim, Nina Jakobsson.

Cecilia Edlund fick utgå efter en boll i ansiktet redan efter en kvart. Då kom Selina Henriksson in. Hon dundrade in 2-0 och Julia Karlernäs nickade in 1-0.

Nu har PIF ett fint utgångsläge. Djurgården vann med 2-0 mot Hammarby och PIF blir klar favorit att vinna mot Bajen till helgen. Förhoppningsvis i fotbollshallen. Återkommer till det senare.

För några år sedan stod Anna Carlsson Dahlberg för Piteå IF i damallsvenskan. Efter att ha tillhört Notviken har hon gjort klart med en ny klubb.

Målvakten ska spela med Norrsken i division 3.

- Man känner en stor ödmjukhet inför Annas val att ansluta sig till oss, säger Leif Wikman, ordförande i FC Norrsken i ett pressmeddelande.

- Anna kommer naturligtvis att bidra med mycket erfarenhet på många plan. Hon är en stor tillgång och energispridare vid träningarna, fortsätter han.

Tommy Jonsson fortsätter som huvudtränare. Robert Bergström fortsätter som assisterande tränare med nykomlingarna Robert Matilainen och Malin Johansson.

Piteås herrar förlorade med 1-2 mot Skellefteå FF i Arcushallen. Joel Edström gjorde PIF:s mål efter en bjudning från division 1-laget.

Stockhomaren Markus Mitander provspelade tidigare med PIF, men mer blir det inte.

- Vi vill ha en mer färdig spelare och i det här fallet konkurrerar han på samma positioner som våra lokala spelare, säger sportchefen Jens Hedström.

Momodou Cham spelade mot Skellefteå och tränar även måndag med PIF. Han gjorde enligt tränaren Jeppe Mauritzson en fin insats men har inte fotbollsflåset än. Cham är en bra tvåvägsspelare men spelade bara tre matcher från start i Oskarshamn förra säsongen i division 1.

Från PIF till häng med Simeone

Piteås förra spelare Fransisca Ordega spelar som jag tidigare har skrivit med Atletico Madrid. Där verkar hon hänga en del med både Diego Costa och Diego Simeone. Ordega trivdes inte andra säsongen i Piteå och lämnade i förtid, men visst finns det en hel del likheter i tränarfilosofin mellan Simeone och Stellan Carlsson.

Vi gör ett tvärt inkast därifrån och landar i den lokala fotbollen. Det blir några kortisar:

 

Piteås herrar hittade efter mycket om och men en tid i Arcushallen och kunde sent på lördagen spela mot Umeå FC. Simon Mårtensson trivs alltid bra mot PIF och stänkte nu in två bollar. Piteås gjordes av Andreas Grimstad.

 

Öjebyns damer har tagit in Eva Risberg som spelare/assisterande tränare för säsongen.

 

Det är fortfarande för blött i fotbollshallen för att kunna spela där. Piteå IF:s damer som hade tänkt iniviga hallen i dag fick därmed träna i Bergsviken.

Lagets Madelen Jangoy ska operera menisken och vi får se hur många veckor hon blir borta.

 

Simon Marklund från Piteå provspelade med Blackburn. Det blev spel med U23-laget och det blev ett mål (hörna direkt in) av honom i 4-2-matchen mot Oldham. Inget kontrakt nu, men Simon säger att inget är uteslutet längre fram.

 

Infjärdens herrar plockar in Theodor Berntzen i laget.

 

Storfors division 4-lag har tagit in Jens Degerling.

 

Arnes Bil cup avgörs fredag-söndag i Arcushallen. Vi sänder alla matcher på pt.se i samarbete med NSD/Kuriren. Missa inte det!

 

 

Tankar efter PIF-Bajen

Piteå Piteå tappade poäng mot Hammarby (3-3). Det var inte ett långskott. Det var två.

Tävlingsmatcher i februari. Piteå IF har jobbat hårt genom Stellan Carlsson för att få igenom konceptet med ett gruppspel i Svenska Cupen den tid på året när du tvingas pulsa genom en meter snö om du tar genvägen till arenan. Inte heller när serierna drar igång i april är lagen absolut toppslag. Det kommer senare. Att cupspelets start läggs en månad efter den gemensamma träningen inletts säger naturligtvis en del om cupens status. Damallsvenskan är viktigast.

Sanningen kvarstår ändå. Piteås bästa chans till en nationell titel är cupen. I en serie över 22 omgångar krävs mer för att bli mästare. Ju färre matcher, desto större chanser att skrälla. Piteås chans att slå Rosengård, Linköping och Eskilstuna är större i en match än över dubbla möten där andra resultat också ska in i ekvationen.
När förra säsongen avslutades var PIF seriens formstarkaste lag. En bra vinter gjorde att laget kunde behålla det viktigaste och addera med intressanta namn. Det gjorde PIF till en guldutmanare.
Första veckan 2018. Be mig plocka ut Piteås tre bästa spelare kommande säsongen och svaret hade landat på givna Faith Ikidi, samt fjolårshöstens rakter Elin Bragnum och Madelen Janogy. Bäst är inte alltid samma som mest betydelsefulla, men jag hade landat på den här trion. Några veckor senare är samtliga skadade.
Mötet mot Hammarby kan därför defineras lika mycket utifrån vilka som var på planen som utanför den.
Hur skulle Piteå klara sig utan en mittback i världsklass och sina två främst utpräglade kreatörers fart och teknik?
Svaret blev inte entydigt.
Oavsett vilka PIF sätter på planen finns en grundram. Förhållningssätt och principer som styr spelet mer än enskilda individer. I det ligger framgångarna.
På Arcushallens studsiga, snabba matta gäller framförallt en sak.
Sätt motståndarnas försvar i arbete. Pressa. Det är svårt att anfalla, men ofta än svårare att försvara på mattan där bollen studsar runt. På det stora hela, och framförallt inledningsvis, visade PIF upp just det. Precisionen i inläggen skapade en mängd chanser. June Pedersen prickade, ribban, stolpen och hade totalt tre bollar alldeles vid mållinjen med sina hörnor.
PIF fick två mål bortdömda, Josefin Johansson kom i andravåg och sköt utanför tre gånger om, Ronja Aronsson vände och vred och avslutade. Julia Karlernäs och Nina Jakobsson nickade, men inte i mål.
Piteå skapade ett tiotal bra lägen i den här matchen. Mycket bra. Tre mål var utifrån lägena i underkant, men inte svagt, och det är där någonstans vi landar i slutsatserna. Piteå skapade mycket och på sättet det går att förvänta sig, främst genom inlägg.
June Pedersen som brukar sätta ungefär varannan straff gjorde nu mål. Julia Karlernäs fick drömträff till 2-1 och Johanna Antti räddade poäng till 3-3 efter inlägg Pedersen, nick Karlernäs och retur från målvakten. Två fasta situationer. Ett långskott. Jag hade gärna sett att Piteås forwardar kunde utmana, slå sin spelare och sätta bollen. Det såg vi inte.
Hammarby satte två långskott. Rena drömträffarna. Det lär inte hända igen. Laget fick väldigt bra utdelning, samtidigt missade Piteå lite i markeringarna vid ett mål, kunde tagit andrabollen vid ett och bjöd på för stor löpyta längs kanten vid ett annat.
Studsig plan. Saker att fila på. Piteå saknade Ikidis aura, Bragnum och Janogys driven mot en. Något annat hade varit oväntat. Två är snart tillbaka. Det här kommer bli bra i slutändan.

PT tv-sänder

Piteå PT forsätter satsningen på livesändningar.

Nästa helg, 23-25/2 sänder vi i samarbete med NSD och Kuriren hela Arnes bilcup. Samtliga matcher kommer att sändas på pt.se

Här är de extra intressanta för vårt spridningsområde. 


Fredag:
15.15: Luleå SK-Piteå IF
16.20: Notviken-Infjärden
17.30 Storfors-BBK
18.35: Infjärden-IFK Luleå
22.00: Storfors-Infjärden

Lördag:
9.05: GMFF-Infjärden
10.15: Storfors-HauPa
11.20: Piteå-Kiruna
12.30: Storfors-Morön
13.35: Infjärden-Sunnanå
15.50: Notviken-Infjärden
18.05: Bergnäset-Storfors
20.20: Infjärden-Morön
21.30: Piteå-Gottne

Söndag:
9.10: Notviken-Storfors
15.20: Sunnanå-Storfors

Blåsmark uppflyttat

Piteå Blåsmark SK fick frågan. Svaret blev ja. Nu flyttas laget upp till damernas division 3.

Luleå SK lämnar serien för tvåan och därför kan Blåsmark flyttas upp. 

Namn: Per Sandberg
Ålder: 34
Fotbollsbakgrund: Har spelat fotboll nästan hela livet. Har tvingats sluta på grund av skador.
Bästa fotbollsminne: Sverige-Paraguay på Olympiastadion i Berlin, 15/6 2006 samt Tyskland-Sverige på samma arena oktober 2012.
Uppdrag: Ska leverera nyheter, kommentarer och åsikter om lokal fotboll.
Mejl: per.sandberg@pt.se
Telefon: 0911-645 41, 070-2604123

Bloggar