Logga in
Logga ut

Per Sandberg

Pers Inlägg

Presenterar nyheter, åsikter och andra inlägg om fotbollen i södra Norrbotten.

Något fint att utgå från

Piteå Hon avslutade 2017 som en av allsvenskans mest formstarka spelare.

En knäoperation senare inledde Madelen Janogy serien på samma sätt.

Den förvandling som hon genomgick under förra sommaren har behandlats många gånger på det här utrymmet.

Att hon skulle kunna vara lika bra under den här säsongen visste vi.

Det förvånande var att hon är där redan nu.

Madelen Janogy opererade menisken för bara ett par månader sedan. Ingen stor operation, men ändå av den typen som tar bort viktig uppbyggnadsträning på försäsongen.

Det är knappt två veckor sedan hon kunde träna för fullt. Bara en vecka sedan första matchen.

Ändå går hon in och är planens bästa spelare i premiären.

Drivet, initativen, lusten att utmana och söka upp dueller, inspelen, avsluten. Det fanns där precis som tidigare.

Det finns ännu mer att hämta av Janogy. Tröttheten syntes tydligt i andra halvlek. Men hon ligger längre fram nu än jag trodde hon skulle göra den här månaden. 

Hon har inte samma grund som övriga i laget så formen kan nog vara lite ojämn och nästa match, Eskilstuna borta, är tuffare än Kalmar hemma. Men mycket var positivt.

Jag var inne på tidigare att det inte är någon dröm att möta en nykomling i en premiär. Ett lag som har allt att vinna i den för Kalmar största matchen någonsin. Den typen av inspiration brukar medföra större chans till poäng.

Piteå var det starkare laget i längden, framförallt i andra halvlek orkade Kalmar inte sätta något egentligt tryck. Men inledningsvis var det många dueller och bollbyten som satte prägel på matchen.

I slutändan var det PIF som orkade sätta passningarna och hade det offensiva kombinationsspelet.

Piteå var matchen igenom bra på att komma till många inlägg. Straffsituationen till 2-1 var ett exempel på det vi har sett mycket av under försäsongen. Diagonala krossbollar från ytterbacksposition in mot straffområdet för att hota på bortre ytan som ofta är väldigt svår att försvara. Den typen av bollar från Lena Blomkvist och June Pedersen kommer vi att få se många gånger under säsongen.

June Pedersens straff var säker. Annars har PIF en rätt dålig statistik på straffar senaste åren.

Piteås kvitteringsmål var frukten av en tydlig bra löpning av Madelen Janogy och rätt slagen boll i djupet. Att Janogy sedan tog kampen mot backen och kom till avlsut bäddade för retur och pass till Andrea Norheim som kunde sätta bollen.

Norskan gjorde ett mål och låg bakom straffen när hon blev puttad i ryggen. Ett mål och en fixad straff. Bra statistik för henne. Norheim har visat sig bra på att hitta rätt ytor i straffområdet. I spelet utanför, bland annat i form av att skydda boll och att starta löpningar i rätt tid, finns delar att förbättra och det kommer hon att göra under säsongen.

Faith Ikidi platsade inte i dag. Hon hade en mardrömsmatch när Nigeria föll med 0-8 mot Frankrike nyligen. Efter armskadad har hon ännu inte kommit tillbaka till sina normala nivå. Jag har svårt att se PIF släppa in 1-0-målet med en Ikidi i form på planen. Djupledsbollen kom på den yta som uppstår i en trebackslinje men som Ikdi i stort sett alltid äger.

Det här var ingen perfekt match, men det var en start som gav tre poäng och något fint att utgå ifrån.

En strålande helg

Piteå Vilken helg det blev för Piteås fotboll.

Bara bra resultat rakt över.

Piteå IF dam vann mot Eskilstuna 2-1.

Piteå IF herr besegrade Härnösand 5-0.

Infjärden slog Sunnanå 3-2 i premiären av division 1 damer.

Infjärden och Storfors division 3-lag för herrar kryssade i tuffa bortamatcher.

 

Damallsvenskan kommer att bli en jätterysare i år. Det är så många jämna lag. De har redan och kommer fortsättningsvis också att ta poäng kors och tvärs av varandra. PIF med sin stabillitet har stora möjligheter att vara med i yttersta toppstriden. Med tanke på den jämna serien är det långt ifrån någon självklarhet men PIF är ruggigt jobbigt att möta. Där har vi grunden.

I dag bröt Piteås mittfält ner Eskilstunas dito och där avgjordes matchen.

PIF vann duellerna och kunde då ytorna utnyttjades bättre i andra halvlek ägna sig mer ått offensivt spel.

Nina Jakobsson fortsätter att vara riktigt bra. Hon var stenhård i duellerna vilket öppnade upp för chanser åt lagkamraterna. Först när hon vann boll och spelade in till Cecilia Edlund som missade, sedan när hon nickade ner till samma lagkamrat som gjorde 1-0.

Jakobsson drev också boll med fart vilket bröt mönstret och hon fick med sig frisparkar.

Piteås innermittfält med Ellen Löfqvist och Julia Karlernäs gör ett mycket viktigt jobb i det tysta. Deras närkampsspel och täckande av ytor betyder så mycket. Det blir intressant att se hur Piteå ställer upp den dagen någon ur duon är skadad eller avstängd.

Piteå är inget spektakulärt lag. Spelet kan tyckas enkelspårigt (de långa höga bollarna mot Nina Jakobsson i första halvlek), men det är ett mycket svårbesegrat lag som har en vägvinnande spelstil. Så länge spelarna utför sina roller på det här sättet kommer alla lag få det tufft mot PIF.

 

PIF toppar - jag väntar på testet

Piteå Piteå IF rusar fram i division 2. Tre matcher - tre segrar.
Lördag 5-0 mot Härnösand.
Nu toppar PIF och Timrå tabellen med full pott, nio poäng.
Piteå är ett topplag, men hur bra? Det svaret får vi vänta med. Jag vill se laget mot tuffare motstånd än vad som hittills har varit.
Offensivt har Piteå många löpvilliga spelare och när Härnösand inte hade något spelare som kunde bromsa löpningarna eller hindra Alex Naylors bollfördelande blev det stora sår i det egna försvaret. Sådant utnyttjar Piteå.
Laget hade en mängd inspel från framförallt vänsterkanten och där finns det mer att plocka båda i fråga om kvalité på passningarna, löpningarna in i boxen och avsluten. Joel Edström kunde ha satt några bollar men avslutade utanför flera gånger. Han gör mål nästa match istället.
Jämfört med premiären var det ändå ett Piteå som hittade passningsspelet och rörelsen betydligt bättre. Defensivt kunde försvaret hela tiden arbeta framåt utan att behöva vända näsan mot eget mål och tvingas till jobbiga löpningar eller svåra val.
Jeppe Mauritzson har inför flera bra hörnvarianter som överraskade ett passivt bortalag.
Piteå, Timrå och Luleå känns just nu som seriens främsta lag i en serie som verkar vara sämre än tidigare år. Offensivt kommer PIF vara tillräckligt bra. Defensivt har man varit det hittills också, men det riktigt testet har inte kommit än. Då vill jag se att PIF klarar att hålla ihop alla delar.

Positivt är att Anton Rosengren och Andreas Grimstad gjorde förtroendeingivande insatser i dag och det är den typen av spelare som behöver ta steg framåt om Piteå ska kunna strida om seriesegern.

 

Infjärden spelade 2-2 borta mot Lycksele i premiären av division 3. Bra, även om det blev en tappad ledning. Jag misstänker att ISK kommer att bli en obehaglig överraskning för många andra. Stefan Marklund, 48, fick 65 minuter innan krampen slog till. Kanske hade fler behövts för att Infjärden skulle hållit undan. Hans erfarenhet betyder nog mycket i ett annars ungt lag.

 

Storfors lirade 1-1 borta mot Sandvik. Isak Olofsson slog till direkt på passning från Peter Berglund. Som jag skrev inför premiären. De kommer att ha mycket nytta av varandra och Saik av duon den här säsongen. Starkt av laget att ta poäng borta mot seriefavoriten.

Två kryss och en positiv känsla för båda Pitelagen inför fortsättningen.

 

Saik och ISK - dags för avspark

Piteå Äntligen premiär i division 3. 

Infjärden möter Lyckelse borta och Storfors åker till Umeå och Sandvik.

Ni minns väl när Saik klarade kontraktet ifjol? Peter Berglund nickade in en hörna med sin sista bollkontakt för säsongen. Det var slutsekunden på matchen mot Umeå Akademi i näst sista omgången ifjol.

Saik gjorde en bra säsong och jag tror att laget kommer att ta ytterligare kliv i år. På minuskontot finns att talangfulle backen Anton Lundmark lämnat för Piteå, liksom anfallaren Markus Fahlgren-Hällström. Lundmark var ordinarie medan den fysiskt starke Fahlgren-Hällström hade det motigare och i regel var utanför startelvan.

Tittar man på spelarmaterialet och det faktum att Saiks killar blivit ett år äldre och sannolikt lika mycket bättre talar det för att laget kommer att ta kliv. Isak Olofsson är hämtad från Hemmingsmark som åkte ur. Med honom och Peter Berglund har Saik en fin anfallsduo. Nu får Berglund den anfallspartner som han saknade ifjol. Berglund och Olofsson gör med en normal säsong runt tio mål vardera och det är mycket värt om de hamnar på 20 fullträffar. Det kan till och med bli mer.

Tobias "Tobbe-trollklar" Viklund och kloke Hampus Hedqvist är ett bra innermittfält. Erik Berglund kommer i vanliga ordning att utmana och ställa frågor på högerkanten och Filip Berglunds vänsterfot kommer att slå de fina inlägg och frisparkar, hörnor som Saik behöver.

Defensivt tror jag Storfors är tillräckligt organiserat för att vara tillräckligt stabilt.

En placering runt fjärdeplats känns troligt.

 

Infjärden är nykomling och kraftigt nederlagstippat. Jag tror laget är bättre än det Hemmingsmark som kryssade ur serien ifjol. Framförallt tror jag att ISK är mer vältränat. Hemmingsmark tappade ledningar i en mängd matcher och det blev mycket kryss. Laget använde sig också av en del äldre spelare som trappat ner sin satsning för flera år sedan. Det var inget styrkebevis.

ISK har ett spännande och ungt lag som tiden talar för. Jag skulle bli förvånad om Infjärden inte blev bättre ju längre säsongen lider. Elias Wiklund och Jens Marklund är en spännande offensiv duo. Wiklund har öst in mål på försäsongen och är med sin tyngd och styrka ett bra kompliment till Jens Marklund och hans snabbhet. 

Sen får vi väl se en av division 3-Sveriges äldsta spelare, Stefan Marklund (48 år, född 1969!) på mittfältet ibland. Hans rutin kommer att bli viktig i olika matchskeenden. Markund kan nog få det här laget att ta kloka beslut om exempelvis en ledning ska försvaras.

Kan ISK snabbt växa in i serien finns chansen att undvika direktnedflyttning.

Ökvists första tid

Piteå Lotta Ökvist lämnade Piteå IF för proffsspel i USA.

Efter att ha blivit bortbytt två gånger innan säsongen ens startat så hamnade hon i Orlando Pride.

Laget har spelat tre matcher i serien: 1-1 mot Utah Royals, 0-2 Washington och 1-2 mot Portland. Lotta Ökvist har suttit 90 minuter på bänken i samtliga matcher. Ingen debut än alltså.

Noterbart är att hela 16 466 åskådare såg förlustmatchen borta mot Portland senast.

 

Till helgen inleds division 3-fotbollen för herrar.

Så här rankar Nordicbet lagen.

Sandvik 2,50

IFK Kliax 3.20

Bergnäsets AIK 5.75

Kiruna FF 5.75

Storfors AIK 6.00

Notvikens IK 7.25

Gimonäs Umeå IF 15.00

Umeå FC Akademi 15.00

IFK Holmsund 20.00

Ohtana Aapua FF 20.00

Lycksele 25.00

Infjärdens SK 35.00

 

I februari spelade Mohamed Bangura med Piteå IF. En och annan undrar säkert vart han tog vägen. Svaret är Akropolis som spelar i divison 1 norra.

Ikidi är på gång

Piteå Piteås backstjärna Faith Ikidi inledde på bänken i premiären mot Kalmar (2-1), men fick några minuter i slutet.

Hon bröt armen tidigt under försäsongen och har inte kommit tillbaka i full form ännu.

Bland annat fick backen uppleva en hemsk 0-8-match för Nigeria mot Frankrike veckan före den allsvenska premiären.

Ikidi kör stenhård träning nu och den ger resultat.

- Det ser bättre och bättre ut, hon kommer allt mer. Det känns också skönt att vi inte behöver stressa igång henne utan kan vänta tills att hon är hundra procent. Vi vill inte riskera någon förslitningsskada genom att köra igång för tidigt utan kan vänta tills hon är i topptrim, säger tränaren Fredrik Söderholm.

Cecilia Edlund är också på gång igen och tränar för fullt.

Lena Blomkvist och Andrea Norheim ådrog sig båda vrickningar under dagens träning. En klassisk fotbollsskada som inte ska ställa till några större problem inför helgens bortamatch mot Eskilstuna.

Namn: Per Sandberg
Ålder: 34
Fotbollsbakgrund: Har spelat fotboll nästan hela livet. Har tvingats sluta på grund av skador.
Bästa fotbollsminne: Sverige-Paraguay på Olympiastadion i Berlin, 15/6 2006 samt Tyskland-Sverige på samma arena oktober 2012.
Uppdrag: Ska leverera nyheter, kommentarer och åsikter om lokal fotboll.
Mejl: per.sandberg@pt.se
Telefon: 0911-645 41, 070-2604123

  • Senaste blogginläggen

Bloggar