Logga in
Logga ut

Per Sandberg

Pers Inlägg

Presenterar nyheter, åsikter och andra inlägg om fotbollen i södra Norrbotten.

Något fint att utgå från

Piteå Hon avslutade 2017 som en av allsvenskans mest formstarka spelare.

En knäoperation senare inledde Madelen Janogy serien på samma sätt.

Den förvandling som hon genomgick under förra sommaren har behandlats många gånger på det här utrymmet.

Att hon skulle kunna vara lika bra under den här säsongen visste vi.

Det förvånande var att hon är där redan nu.

Madelen Janogy opererade menisken för bara ett par månader sedan. Ingen stor operation, men ändå av den typen som tar bort viktig uppbyggnadsträning på försäsongen.

Det är knappt två veckor sedan hon kunde träna för fullt. Bara en vecka sedan första matchen.

Ändå går hon in och är planens bästa spelare i premiären.

Drivet, initativen, lusten att utmana och söka upp dueller, inspelen, avsluten. Det fanns där precis som tidigare.

Det finns ännu mer att hämta av Janogy. Tröttheten syntes tydligt i andra halvlek. Men hon ligger längre fram nu än jag trodde hon skulle göra den här månaden. 

Hon har inte samma grund som övriga i laget så formen kan nog vara lite ojämn och nästa match, Eskilstuna borta, är tuffare än Kalmar hemma. Men mycket var positivt.

Jag var inne på tidigare att det inte är någon dröm att möta en nykomling i en premiär. Ett lag som har allt att vinna i den för Kalmar största matchen någonsin. Den typen av inspiration brukar medföra större chans till poäng.

Piteå var det starkare laget i längden, framförallt i andra halvlek orkade Kalmar inte sätta något egentligt tryck. Men inledningsvis var det många dueller och bollbyten som satte prägel på matchen.

I slutändan var det PIF som orkade sätta passningarna och hade det offensiva kombinationsspelet.

Piteå var matchen igenom bra på att komma till många inlägg. Straffsituationen till 2-1 var ett exempel på det vi har sett mycket av under försäsongen. Diagonala krossbollar från ytterbacksposition in mot straffområdet för att hota på bortre ytan som ofta är väldigt svår att försvara. Den typen av bollar från Lena Blomkvist och June Pedersen kommer vi att få se många gånger under säsongen.

June Pedersens straff var säker. Annars har PIF en rätt dålig statistik på straffar senaste åren.

Piteås kvitteringsmål var frukten av en tydlig bra löpning av Madelen Janogy och rätt slagen boll i djupet. Att Janogy sedan tog kampen mot backen och kom till avlsut bäddade för retur och pass till Andrea Norheim som kunde sätta bollen.

Norskan gjorde ett mål och låg bakom straffen när hon blev puttad i ryggen. Ett mål och en fixad straff. Bra statistik för henne. Norheim har visat sig bra på att hitta rätt ytor i straffområdet. I spelet utanför, bland annat i form av att skydda boll och att starta löpningar i rätt tid, finns delar att förbättra och det kommer hon att göra under säsongen.

Faith Ikidi platsade inte i dag. Hon hade en mardrömsmatch när Nigeria föll med 0-8 mot Frankrike nyligen. Efter armskadad har hon ännu inte kommit tillbaka till sina normala nivå. Jag har svårt att se PIF släppa in 1-0-målet med en Ikidi i form på planen. Djupledsbollen kom på den yta som uppstår i en trebackslinje men som Ikdi i stort sett alltid äger.

Det här var ingen perfekt match, men det var en start som gav tre poäng och något fint att utgå ifrån.

Piteå utan tro och Faith

Piteå De inledde utan Faith och avslutade utan tro.

Då är Piteå IF inget bra lag.

Sju vinster. Självförtroende, styrka, täta lagdelar, vunna dueller, ödmjuk men ändå obeveklig tro på förmågan.

När Julia Karlernäs skyndade sig att hämta kvitteringsbollen för att kunna ösa på för ett ledningsmål mot Linköping målade hon i samma veva upp en bild av vad Piteå var och stod för. Ett lag just där och just då helt utan mentala begränsningar. Med en enorm tro på den egna förmågan och som bevisade det fullt ut.

Men då var då och nu är nu som en just nu hyfsat framgångsrik ledare hade sagt.

Några omgångar senare brottas Piteå med flera problem.

Laget har gått från att ta kommandot till att falla undan det. Från att agera aktivt till att inte kunna reagera när motståndarna gör mål. Det är aldrig bra.

Starten mot Vittsjö var lovande. Piteå tryckte upp laget, Julia Karlernäs och Ellen Löfqvist vann duellerna. Madelen Jaongy rev upp sår på vänsterkanten. June Pedersen matade in bollar och Nina Jakobsson älgade loss med sitt långa steg.

Vittsjö flämtade, missade en rensning och Julia Karlernäs tvekade aldrig. Hon tryckte in bollen och hade vid behov gjort samma med målvakten utan att blinka.

Sedan kom omställningarna, bristen på kommunikation och noggranhet. Bolltapp i fel lägen. 

Mer skulle komma.

Inlägg från vänster. Selina Henriksson tittade boll, tappade markeringen och 1-1. Inte för att raset var hennes fel, men det målet blev starten.

Misslyckad offsidefälla 1-2.

Ingen i PIF skyndade sig för att hämta bollen.

Ballongen var sprucken. Presspelet fungerade inte, Piteå låg för långt ifrån, hade varken energin, eller det kollektiva spelet att komma tillräckligt nära Vittsjö. Gästerna kontrade. Ett segt Piteå utan skadade Faith Ikidi hade små möjligheter att hänga med. Det gjorde laget inte heller.

Ingen press på Michelle de Jong. Pang! 1-3.

Ingen press på Linda Sällström. Pang! 1-4.

Ett Piteå som vunnit sina segrar genom dominant närkampsspel, synkroniserad press och förmågan att inte ge motståndarna någon tid gav nu massor av tid, jobbade en och en och orkade inte. Huvudena kanske ville, men fötterna följde inte. Det var ett lag utan tro.

Ett PIF som inte orkar hänga ihop är lika chanslöst som ett blågult herrlandslag som gör likadant i Ryssland.

Kollektivet är styrkan. När det sviker blir det förlust.

En match återstår innan sommaruppehållet. PIF hade behövt vilan redan för tre veckor sedan. Nu får laget samla sina sista krafter och försöka återskapa en tro på sig själv. Faith har alltid varit viktigt för det här laget.

 

 

Piteås herrar vann med 2-1 mot Gottne, vilket var absolut nödvändigt efter flera onödiga poängtapp. Alex Naylor och Joel Edström målskyttar.

Stor PIF-förlust

Piteå Piteå-Boden 0-4.

PIF slogs därmed ut ur DM i semifinalen.Vad värre är. Det blir inget deltagande i Svenska Cupen.

Det är just biljetten som segraren får in i Svenska Cupen som är viktigast med hela turneringen vars status inte är lika hög som seriespelet. Det är bara att se på publiksiffrorna, som ikväll, och de rotationer och byten lagen brukar göra.

Piteå skapade en mängd chanser att göra mål ikväll. Joel Edström hade flera vassa och han var inte ensam i PIF om det.

Hemmalaget borde tagit ledningen. Då hade matchen tagit en helt annan väg.

Nu fällde misstagen Piteå. Joel Edström spelade fel. Jack Green blev fri och rullade in bollen. 2-0 kom på en onödig straff Piteå tog långt från mål.

Det var inget bra försvarsspel Piteå visade i andra halvlek och Richard Nordlund fick rädda ett par frrilägen men också släppa in totalt fyra bollar i matchen.

En betydligt mer öppen och chansrik match än rättvisa och rätt svaga 1-1-mötet i Boden.

Mittfältaren Axel Uddström imponerade på mig innan utgick (skadad?). Klok, lugnt och bra bollvårdande spel. Satte passningsspelet och styrde. Uddström kommer lyfta igen med tiden efter en tung period. 

Till sist. Jag såg matchen på tv samtidigt som England-Tunisien. De många engelsmännen i lagen på LF Arena kan inte ha jublat över den matchkrocken.

 

Nu är jag pappaledig därför blir det sparsamt med uppdateringar här. Hej så länge! 

Piteå har en bra chans

Kiruna Piteå föll i toppmötet mot Rosengård med 0-1. Ännu en i raden av jämna matcher. 

Utifrån spel och chanser kändes oavgjort mest logiskt, men förlusten var inte någon överraskning. 1X2; inget hade varit orättvist.

June Pedersen som är så klok och stabil missade en volleyrensning och Sanne Trolsegaard kom loss och rundade Cajsa Andersson till 1-0.

June missade ovanligt nog där men ger igen massor under en säsong. Se bara matchen före mot Linköping då hon låg bakom Piteås två mål. Pedersen kommer ge tio gånger mer än hon kostar.

Piteå leder nu tabellen med två poäng. Ner till tredjeplatsen utanför CL är det åtta, efter Kristianstads 0-3 mot Växjö idag.

Fortsatt finns det inget som säger att Piteå ska vara sämre än något annat lag resten av säsongen.

PIteå är enormt stabilt, men jämfört med förra hösten har laget inte nått samma höga höjd offensivt som mot Djurgården i avslutningen.

Förlust nu, men Piteå har en bra chans att vinna serien och en stor att nå Champions League. 

Infjärdens Marklund unik i Sverige

Piteå Stefan Marklund, Infjärden, har haft en väldigt lång karriär. Han fyller 49 år senare i år och är Sveriges äldsta spelare från division 3 och uppåt.

Det enligt den nya sidan lagstatistik.se som har information om alla spelare i förbundsserierna för herrar. 

Marklund har spelat tre matcher från start och hoppat in i fem.

Tre toppmatcher på pt.se

PITEÅ Det blir fotbollsfest på pt.se i dagarna tre, fredag-måndag. PT sänder tre toppmatcher på fyra dagar.
Piteå-Tidningens satsning på direktsänd sport fortsätter.
Kommande dagarna kan vi bjuda på tre riktiga höjdpunkter.
Fredag 15/6 klockan 19: Bodens BK–Piteå IF. I samarbete med Norrbottens Media sänder vi toppmötet från fotbollens division 2, herrar.
Lördag 16/6 klockan 22: Piteå IF-FC Rosengård. Piteå IF har vunnit sju raka matcher och toppar allsvenskan. Nu ställs laget mot serietvåan Rosengård i en match i midnattssolens Kiruna. Det blir inte hetare än så.
Måndag 18/6 klockan 19.30: Piteå IF–Bodens BK. Lagen möts igen. Men den här gången är det semifinal i DM på LF Arena som gäller.

 

Igår spelades division 3-derbyt Infjärden-Storfors 1-4. Siffrorna speglar inte det faktum att det var en jämn match. ISK kunde ha tagit sin första trepoängare. När matchen stod och vägde i slutet satte Saik 2-1 och sedan rann det iväg mot ett ISK som verkligen inte får med sig mycket just nu.

Saik har en bred trupp och det fällde avgörandet. Simon Ölund och Simon Renberg, två inhoppare, gjorde 2-1 och 3-1.

Det var studsigt underlag på Ivab arenas naturgräsplan och matchen ingen teknisk höjdare.

Chanserna var minst sagt få i första halvlek. Peter Berglund fälldes av Melker Wiklund och fick straff. Rätt eller inte? Svårt att säga från min position.

I andra tryckte ISK på framåt och började också skapa lägen. Det blev ett par riktigt fina innan Storfors 2-1 kom luften pyste ur ballongen. 

Saik hakar på toppen i en jämn tabell. Isak Olofsson deltog inte för Storfors. Han drog baksidan av ett lår på träningen före och saknades. ISK fick inte ha med sina PIF-lån.

Infjärden är bra med i många matcher, men poängutdelning är skral utifrån det. ISK står på bara sju mål och det är ett problem. Elias Wiklund och Jens Marklund har gjort ett vardera så här långt och det här killar som jag trodde på mer leverans från. Det kan mycket väl komma, potentialen finns. ISK är inte avsågat i botten. Spelet tyder inte på det.

 

Namn: Per Sandberg
Ålder: 34
Fotbollsbakgrund: Har spelat fotboll nästan hela livet. Har tvingats sluta på grund av skador.
Bästa fotbollsminne: Sverige-Paraguay på Olympiastadion i Berlin, 15/6 2006 samt Tyskland-Sverige på samma arena oktober 2012.
Uppdrag: Ska leverera nyheter, kommentarer och åsikter om lokal fotboll.
Mejl: per.sandberg@pt.se
Telefon: 0911-645 41, 070-2604123

Bloggar