Per Sandberg

Pers Inlägg

Presenterar nyheter, åsikter och andra inlägg om fotbollen i södra Norrbotten.

Hemmings och PIF i samtal

Piteå Hemmingsmark och Piteå IF har tidigare samarbetat. Nu är ett nytt låneavtal på väg att ingås mellan klubbarna. 

- Jag vet inte om det är klart, men jag räknar inte med några Piteåspelare till premiären, säger Hemmings tränare Tom Nilsson.

Frågan är hur många PIF kan låna ut den här säsongen.

Hemmings har tappat backarna Johan Zingmark och Pontus Sundqvist till PIF. Tomas Lundmark har HIF också räknat bort den här säsongen och mittfältsmotorn Niclas Nilsson har som tidigare skadeproblem.

Johan Berglund är på väg tillbaka. Hittar han samma nivå som tidigare är han en riktigt bra målvakt i trean. 

På lördag är det premiär mot Storfors. 

Hett! Men visst tusan borde säsongens höjdare för Hemmings spelas under sommaren på Hifton. Inte på LF Arena.

 

Piteås styrka och brister

Piteå Två av de mest målsnåla i den ena matchen:
Örebro-Piteå 0-0.
Två som knappt släpper in några mål i den andra.
Piteå-Boden 5-4!
Gillar du trygghet och invanda mönster och ogillar överraskningar.
Då kan du lugnt se Piteå IF:s damer spela den här säsongen. Laget som arbetar hårt, metodiskt, noggrannt i match efter match. Men PIF är också en fånge i sina egna mönster. Bra som dåliga.


PIF gjorde ännu en stabil, gedigen, fin insats i damallsvenskan. Ytterligare en gång fick inte laget den utdelning som borde ha fåtts. Eller snarare, Piteå tog inte vad laget borde ha gjort.
Det här var ännu en match där Piteå var bättre. Det blev ytterligare en omgång där bra spel resulterade i för få poäng.
Mot Eskilstuna senast var ett undantag. Då både var PIF bättre och tog alla poängen.


PIF:s stabilitet är dess styrka. Den taktiska klokheten lagets identitet. Det hårda jobbet grunden till allt.
Stoltheten över tröjan nedärvd DNA.


Laget saknar bara lite för ofta det som avgör matcher. Även om alla likt i dag gör pålitliga insatser rakt över så krävs det extra som avgör matcherna. Det oväntade långskottet i bortre hörnet. Chippen över den utrusande målvakten. Det välplacerade skottet mellan backens ben som ställer målvakten.

Det handlar om:
Smartheten och fräckhet i tanken.
Kylan i utförandet.
Kvalitén i hantverket.
Piteå har massor - men för sällan just det.
Sånt som offensivt avgör matcherna.

Det här gör att laget tappar poäng i vissa matcher som man spelmässigt har varit bättre i.
Piteå jobbade stenhårt mot Örebro, anfallarna satte press högt upp på gästernas målvakt och försvårade uppspelen, skapade ett par riktigt rena frilägen och hade en rad chanser i övrigt.
Men.
Avsluten var inte tillräckligt bra.
Madelen Janogy hade ett riktigt vasst skott som Carola Söberg sträcka ut mycket fint på. I övrigt var det några mycket bra lägen som inte resulterade i lika vassa avslut.
Det var skott rakt på och i fel höjd istället för vid sidan eller över.
Det finns positiva tendenser. Piteås anfallare, Madelen Janogy, Felicia Karlsson och Hanna Pettersson, hade alla feta chanser. Forwardarna skapade väldigt mycket, mer än tidigare, men fortfarande är problemet detsamma.
När Piteå får till den delen kommer poängsnittet att höjas klart. Då kommer det bli fler trepoängare istället för kryss och fler kryss istället för förluster.
Alla anfallare behöver självförtroende i avslutsfasen. Ett par billiga mål framåt och Piteå skulle kunna få mångdubbelt i utdelning på sikt.

_________________________________________________________

Från ett lag som satt en boll på tre matcher till ett som satte fem på 90 minuter.
Piteå vann mot Boden med 4-1 i division 2-serien för herrar.
Då damernas styrka ligger i stabiliteten ligger Piteås svaghet där.
Mot Boden var den en rock n´roll-match som hade en växel - den högsta.
Det var full fart i djupledsspelet och sidledsrullandet på mittplan existerade knappt.
Två lag som tidigare släppt in under ett mål vardera i snitt satte nu fem respektive fyra.
Inget av lagen visade några stora defensiva kvalitéer. Men så gavs också motståndarna möjligheten att springa över hela det centrala mittfältet. Det snabba blöta konstgräset och vinden hjälpte till. Det var också två lag som löpte mycket offensivt och hade klara problem i eget straffområde på den mängd inlägg som producerades.

Det blev en galen tillställning där tre av Bodens mål var skott som styrde på Piteåspelare och ändrade riktningen lite. Ingen lätt eller kul uppgift för Tomas Adell i Piteås mål.
Arish Nouri var bäst i Boden på att driva med fart och skapa ytor. Satte två bollar, båda styrdes in via motståndare.
Avgörande blev Piteås bredd offensivt. Samuel Naiwo var så där bra som han har varit några gånger i serien. I dag fanns ytorna och när Naiwo får en match där han tillåts komma med fart rättvänd blir det riktigt farligt.
Naiwo var vass och har chansen att slå Irma Helins stadionrekord för flest antal överstegsfinter under en säsong på LF Arena.
Gustav Nordh hoppade in och gjorde sitt efterlängtade första A-lags mål. Kyligt höll han inne högerskottet, drog bollen till vänstern och placerade in bollen.

Joel Edström satte sitt tionde seriemål. För tredje helgen i rad får jag skriva "imponerande" om hans målfacit.  Ett ord som nästan gång inte kommer att räcka till .
Edström visade fin teknik när han bröstade ner bollen och sköt in den på volley efter en framspelning av Naiwo.

Piteå är i sina spelmässiga toppar supervasst framåt. Men laget är fortsatt för ojämnt och saknar förmågan att stänga igen. Försvaret hade problem att hantera Boden i eget straffområde och den elake stoppern på defensivt mittfält som skyddar försvaret saknas.
Men PIF är med i toppstriden. Det blir en fortsatt spännande säsong.

 

Fotbollshall eller inte...

Piteå Fotbollshallen är överklagad.

Igen.

Norska Scandihall torskade i kamarrätten och förvaltningsrätten.

Nu är en ny överklagan inlämnad.

För att göra en lång invecklad historia kort.

Piteå skrev i utskicket om upphandling att hallen skulle rymma minst 150 personer.

Piteå kommun menar att vinnande Polarhall som tar 150 personer därmed faller inom ramen.

Scandihall som har överklagat menar att de som enda leverantör av en hall från 150 personer och uppåt blivit diskriminerade.

Argumenten är samma tidigare. Då har det blivit nej i båda instanserna.

Nu vill företaget att avtalet mellan BD Bygg och Piteå kommun rivs upp.

Jag är ingen expert på offentliga upphandlingar men med tanke på att samma sak anförs som tidigare känns det som att förvaltningsrätten kommer att avslå det här. Det borde rimligtvis inte bli en överklagan som går igenom. Där tror jag faktiskt att Piteå kommun har gjort rätt bedömning. Men domstolens experter avgör och det lär dröja några veckor.

Det här är också den sista möjligheten till överklagan. Om domstolen säger att allt har gått okej till kommer hallen att anläggas och invigas i oktober. Det 20 år efter att fotbollsklubbarnas lobbyarbete inleddes.

 

Visst blev det två

Piteå Pia Sundhage tog ut EM-truppen i dag.

Det blev bingo för Piteå IF.

Laget hade två spelare som var aktuella. Båda blev uttagna. Någon annan var aldrig med i diskussionerna.

Hilda Carlén var självskriven. Hon är nummer två bakom Hedvig Lindahl och gjorde en fin insats mot USA. Tillsammans med tidigare stabila insatser i landslaget och bra insatser i damallsvenskan samt att Pia Sundhage har ett gott öga till henne så var uttagningen självklar. Carlén har förtjäntat att få vara med i truppen.

Josefin Johansson har senaste åren varit in och ut ur trupperna, bland annat blev det inget OS. Det här året har hon haft ett klart förtroende.

Johansson är inte aktuell som någon startspelare just nu. Då ska det bli skador eller totala formdippar på övriga centrala mittfältare. Få spelare springer lika mycket som mittfältaren. Det är när Sundhage ser en matchbild med det behovet som hon kommer att få chansen. Handlar det om att etablera ett spel utifrån passningsstarka spelare kommer andra få chansen. Men det är kul att Johansson får chansen. Hon har inte fått ut allt i alla matcher i landslaget. Det har varit någon dipp, men jobbet tummar hon aldrig någonsin på. Där är hon oerhört pålitlig och det har säkert varit avgörande för Sundhages val.

Två från PIF i EM-truppen det är ett bra facit även om båda inte kommer att gå in i turneringen som sannolika startspelare.

Många tjänade på Piteås seger

Piteå Eskilstuna-Piteå 0-1.

Någon som är förvånad?

Inte Piteå. Men Svenska Spel.

Piteå bjöds på det feta oddset 7,55 vid seger. Det mot ett lag man inte förlorat mot på sex tävlingsmatcher plus träningsmatchen borta i våras.

Det var många Pitebor som drog in en slant på matchen, det vet jag.

Det finns ofta guldkorn i damallsvenskan att spela på. Trots att spelet inte gick in är Kristianstads 19,25 gånger pengarna mot ett forsvagt Rosengård för några veckor sedan ett helt osannolikt odds. Rosengård vann med 1-0 men var inte bättre.

Just när det gäller Rosengård, Linköping, Eskilstuna är det ofta överodds hos Svenska Spel för att så många spelar på favoriterna som ett ben i en dubbel eller trippel.

Nog om odds.

PIF vann och det helt välförtjänt. Laget pressade Eskilstuna högt och bra. Hemmalaget hade problem att hitta bra uppspelsalternativ och var klart stört av det mot ett PIF som small på rejält i närkamperna. Det var flera gånger som hemmaspelare låg kvar i gräset.

Hemmalaget hade ett par feta chanser och bollen studsade framför Piteås mållinje i slutet, men PIF var väldigt bra på att snabbt kliva in i skottbanan. 

PIF har gjort väldigt bra insatser mot Rosengård (cupen), Göteborg och Linköping men fått väldigt skral utdelning. Nu kom segern. Den måste ge PIF en stor energikick.

Piteå är stabilare än någonsin i år. Men målskyttet är lagets svaghet. Det är andra lag i serien som har sämre snitt än Piteås 1,1 mål per match, men för att utmana än mer i toppen måste PIF öka den siffran.

Hilda Carlén var stabil i Piteås mål.

Faith Ikidi bra i mittförsvaret.

Men framförallt jobbade Piteå stenhårt från längst bak till längst fram. En lagseger rakt igenom.

 

Piteås herrar vann mot Söderhamn med 5-2. Joel Edström satte tre mål och det är imponerande att han nu står på nio fullträffar. Edström är allround i sitt spel och har förmågan att hitta rätt ytor framför mål. Han har hittills svarat för en mycket stark debutsäsong i division 2.

En mycket intressant match

Piteå Infjärden-Umeå IK.

Där har ett härligt möte att se fram emot i Svenska Cupens omgång 2 på Ivab Arena i augusti.

ISK från division 2 var klart bättre än Storfors från division 1 och vann med 3-0 i cupens första omgång.

Infjärden har ett mycket bra division 2-lag. Mot damallsvenska Piteå räckte det inte på långa vägar. Då blev det 1-11 sedan det runnit iväg när ISK inte längre orkade.

Umeå IK är ett mittenlag i Elitettan och inte lika vasst som Piteå.

För Infjärden handlar det ändå om att hålla matchen levande så länge som möjligt.

Dessutom är det en mycket bra chans för klubbens spelare att visa upp sig för Europas tidigare bästa lag.

Jag vet att Cajsa Hedlunds kvalitéer inte har gått Umeå IK obemärkt förbi. De känner till att hon gjorde mål mot Piteå i Svenska Cupen och kommer förmodligen att studera henne lite extra.

ISK har tre spelare i rätt ålder som kan väcka UIK:s intresse.

Förutom Hedlund, 18 år, finns även Agnes Namutosi, som fyller 19 år i december. Agnes har en teknik och ett rörelsemönster på små ytor som hon har lärt sig genom gatufotboll i Uganda och som är av mycket hög klass. Bättre än vad en del har i damallsvenskan. Sedan får hon inte alltid ut den stora nyttan av sina kvalitéer, det behöver hon jobba på. Men hon skötte sig bra mot Piteå och var då även hård i duellerna. Det finns mycket att slipa på men också en stor potential. Vi får se om Umeå upptäcker den. Agnes kanske vill studera på universitet i framtiden och Umeå har ett...

Petra Lundgren, 19, är verkligen kul att se. Det är inspirerande att en spelare som lade av på grund av motivationsbrist nu kan visa så stor och vara bättre än någonsin. Lundgren var en talang bakom Lotta Ökvist, Ronja Aronsson och Liza Renlund i Piteås F97-lag som kom trea i Gothia Cup. Nu har hon efter skadebekymmer och två års uppehåll äntligen hittat rätt i spelglädjen vilket ger kvalité. Det kan inte vara roligt för backarna att möta en spelare som jobbar så hårt. Du får inte en lugn stund.

Infjärden-Umeå. Det blir en höjdare.

Namn: Per Sandberg
Ålder: 33
Fotbollsbakgrund: Har spelat fotboll nästan hela livet. Har tvingats sluta på grund av skador.
Bästa fotbollsminne: Sverige-Paraguay på Olympiastadion i Berlin, 15/6 2006 samt Tyskland-Sverige på samma arena oktober 2012.
Uppdrag: Ska leverera nyheter, kommentarer och åsikter om lokal fotboll.
Mejl: per.sandberg@pt.se
Telefon: 0911-645 41, 070-2604123

Bloggar