Per Sandberg

Pers Inlägg

Presenterar nyheter, åsikter och andra inlägg om fotbollen i södra Norrbotten.

Hemmings och PIF i samtal

Piteå Hemmingsmark och Piteå IF har tidigare samarbetat. Nu är ett nytt låneavtal på väg att ingås mellan klubbarna. 

- Jag vet inte om det är klart, men jag räknar inte med några Piteåspelare till premiären, säger Hemmings tränare Tom Nilsson.

Frågan är hur många PIF kan låna ut den här säsongen.

Hemmings har tappat backarna Johan Zingmark och Pontus Sundqvist till PIF. Tomas Lundmark har HIF också räknat bort den här säsongen och mittfältsmotorn Niclas Nilsson har som tidigare skadeproblem.

Johan Berglund är på väg tillbaka. Hittar han samma nivå som tidigare är han en riktigt bra målvakt i trean. 

På lördag är det premiär mot Storfors. 

Hett! Men visst tusan borde säsongens höjdare för Hemmings spelas under sommaren på Hifton. Inte på LF Arena.

 

Nollan höll och sprack

Piteå Där sprack den!

Där höll den!

Piteå IF:s nollor alltså.

Att just Hanna Pettersson skulle spräcka Piteå IF:s nolla i damallsvenskan var logiskt (1-1 mot LB07).

Pettersson är lagets mest rutinerade anfallare. Hennes tuffhet och målfarlighet är oomtvistad. Hon är spelaren som är hårdare än de flesta och kan ut och innan vad som krävs på den här nivån. Hon kommer att betyda massor för PIF den här säsongen genom sitt sätt att bana väg för sig själv och sina medspelare. Hon kommer att lyfta de offensiva spelarna runt omkring sig och laget ännu mer när hon längre fram kan spela hela matcher och inte bara hoppa in.

Piteå har en mycket stark defensiv, men är inte lika vasst offensivt. Det är ingen nyhet eller förvånande. Jag tippade redan innan serien att det kommer bli en mängd mycket jämna matcher i serien. Då behövs spelarna som oftare än andra kliver fram och gör de viktiga målen. Hanna Pettersson behöver spela den stora rollen i Piteå.

Förhoppningsvis ger också poängen en energikick till hela laget. Det såg lite omständigt ut i många situationer i dag. Lag har ännu inte nått upp i den nivå man kan ha.

 

Piteås herrar fortsätter att imponera och höll nollan för tredje seriematchen i rad (2-0 mot Gällivare/M). Laget har ännu inte släppt in något mål och charmar publiken med en härlig offensiv energifylld fotboll. Det finns många unga hungriga spelare som är riktigt bra. PIF har verkligen lyckats med scoutingen av sina engelsmän men också med inveteringen i närområdet och utvecklingen av de egna juniorspelarna senaste månaderna.

Det kommer bli en rolig fotbollssäsong för PIF herr.

Därför blev det kryss i derbyt

Piteå Puh!

Vilket härligt, galet, intensivt och spännande derby det blev.

Hemmingsmark-Storfors 2-2.

Båda lagen tyckte de borde ha vunnit.

Det blev ett rättvist resultat enligt mig.

Hemmingsmark vann första halvlek med 2-0 tack vare sin tyngd och rutin. I straffområdena var laget då bättre än Saik i en halvlek där båda försvaren visade upp brister, men det var bara Hemmings som hade kapaciteten att utnyttja det.

Storfors har bra bollspelare som Hampus Hedqvist, Martin Hallén-Almroth Tobias Viklund. Men saknade spetsen och tyngden längst fram under stora delar av matchen. Andreas Engström var skadad och Peter Berglund hade bara 45 minuter i kroppen. Marcus Fahlgren Hällström var ytter (han hade nog mer kommit till rätt som forward).

Hemmingsmark visade sin rutin och stabilitet. I andra blev det än mer rutinerat då Tomas Lundmark och Pär Sundström kom in. Men de orkade inte lyfta hemmalaget. Hemmingsmark orkade inte riktigt och blev kanske rädda om poängen. Saik såg mer vältränat ut och att Hemmings så viktige Niclas Nilsson, som inte kunnat träna för fullt, tvingades kliva av med kvarten kvar (hade krampkänningar såg det ut som), gjorde att Storfors fick ett än mer bastant grepp om mittfältet. I slutändan var det logiskt att kvitteringen kom, även om Hemmings hade någon chans att utöka ledningen.

Härligt att flera hundra åskådare sökte sig till en spännande och intensiv match.

Läs mer om matchen här.

Storfors var osynkat

Piteå Storfors hade flaggat för att laget inte var redo för division 1-premiär.

Det var inte för att kunna slå ur underläge.

Det var helt enkelt sant.

Efter att ha sett Saik-Notviken 0-7 är det enda rimliga slutsatsen.

Storfors har tappat kvalité inför säsongen. Selma Uddström stack till Umedalen. Maria Åhlund har lagt skorna på hyllan. Linn Viklund kämpar för speltid med PIF i damallsvenskan. I Notviken fanns förra årets målvakt Tea Lundmark samt Klara Enberg.

Dessutom saknade Saik några spelare själv.

Det var klart att Saik inte riktigt höll division 1-klass i dag. Notviken vann fler dueller, var snabbare och smartare. Framförallt var gästerna betydligt mer synkroniserat i så väl det offensiva som defensiva spelet.

Saik var egentligen helt utan chans även om det bara stod 0-1 i paus.

Storfors har fortfarande kvalitéer inom laget. Målvakten Ellen Björkman var bra men blev lämnad alldeles för ensam för många gånger.

Kaptenen Sanna Karlsson sliter och är en karaktärsspelare. Ida Sundkvist är en bra djupledsspelare och Julia Hennströms rutin blir viktig.

Men det är av stor vikt att Storfors så fort som möjligt får ihop laget. Nu var det håligt och spretigt på sina håll och med ett på pappret sämre lag än ifjol gäller det att kollektivet är starkare. Då måste organisationen i både försvarsspel och på offensiv planhalva finnas där. Så var det inte i dag.

Men en sak är säker. Storfors kommer att bli bättre än så här.

Spelarkollen

Piteå Inte bara Piteå IF har spelat i det nationella seriesystemet i helgen. Vi går igenom några matcher med lokal anknytning.

Simon Marklund, Åtvidaberg, fick starta för första gången den här säsongen efter två inhopp. Laget föll med 1-2 mot Johan Elmanders Örgryte vilket var tredje raka förlusten för Åtvidaberg som med noll poäng är sist i Superettan. 

I division 1-premiären spelade Carlstad-Luleå 0-0. Kristoffer Thydell och Uchenna Ike startade för Carlstad.

William Olausson och James Burgin spelade hela matchen för Luleå där Tetteh Komey och Gustav Rönnbäck-Wallin hoppade in under senare delen av drabbningen.

Henrik Millbert spelade 90 minuter för Umeå FC som tappade till 3-3 mot Vasalund i slutminuterna. 

Karl Cunningham lirade 90 minuter i Akropolis 2-1-seger mot Sandviken.

Yanku Marrah har lämnat Umeå och fick 66 minuter när Enskede föll med 0-2 mot Sollentuna.

I Elitettan spelade Elin Bergkvist 90 minuter för Kalmar som vann med 5-1 mot Västerås. Klara Grahn var inte med i truppen. 

Assi vann med 3-0 mot Östersund borta sedan Paulina Hedqvist inlett målskyttet. Johanna Andersson fick en assist i matchen. 

Namn: Per Sandberg
Ålder: 33
Fotbollsbakgrund: Har spelat fotboll nästan hela livet. Har tvingats sluta på grund av skador.
Bästa fotbollsminne: Sverige-Paraguay på Olympiastadion i Berlin, 15/6 2006 samt Tyskland-Sverige på samma arena oktober 2012.
Uppdrag: Ska leverera nyheter, kommentarer och åsikter om lokal fotboll.
Mejl: per.sandberg@pt.se
Telefon: 0911-645 41, 070-2604123

  • Senaste blogginläggen

Bloggar