Per Sandberg

Pers Inlägg

Presenterar nyheter, åsikter och andra inlägg om fotbollen i södra Norrbotten.

De provtränar med PIF - hela listan

Piteå Piteå IF ska inte missa en enda lokal talang. Nu har en ny sportgrupp inrättats. 
Jens Hedström är anställd av Piteå IF med bland annat en roll som sportchef.
– Men det är bra om inte bara jag ser dom lokala spelarna. Därför har vi tagit fram en grupp där vi kan diskutera namn, säger han.
I gruppen ingår idel rutinerade fotbollsnamn: Peder Nilsson, Christer Sundqvist, Anders "Göken" Lundgren, Alexander Lindahl, Jens Hedström och Johan Norberg.
Som ett första led har den nya gruppen kommit fram till vilka lokala spelare som får chansen att träna med PIF på tisdag och delta i en internmatch onsdag.
De inbjudna spelarna är.
Hemmingsmark: Andreas Grimstad och Isak Olofsson.
Infjärden: Jens Marklund och Fredrik Marklund.
Älvsbyn: Jonathan Dahlberg.
Storfors: Filip Berglund, Peter Berglund, Anton Lundmark, Markus Fahlgren Hällström, David Norell.
Lillpite: Victor Wiklund. Lillpite ska kvala så föreningarna har kommit överens om att Wiklund bara spelar en halvlek.
Mer om detta i PT imorgon.

Mer Silly season:

Munksund/Skuthamn har gjort klart med tränare för kommande säsongen i division 5 södra.

Det blir duon Jörgen Lundmark och Åke Lindvall som fortsätter även nästa år.

Som tidigare nämnt i papperstidningen fortsätter Birger "Bibban" Grahn som tränare i Notviken som föll i division 1-kvalet.

Halva oktober har passerat. Det betyder att fotbollshallen ska vara uppsatt om bara två veckor. Det närmar sig!

 

Ny Piteåspelare till allsvenskan

Piteå Det händer lite av varje inom Silly Season. Vi kör ett svep.

Elin Bragnum fortsätter i Piteå IF. Viktigt. Yttermittfältaren har trivts utmärkt i Piteås 3-4-3-spel då hon blivit mer involverad i spelet med korta passningskombinationer. Bragnum kan gå mot ett riktigt starkt 2018 om hon får vara skadefri under försäsongen. Jag spådde inför årets säsong att hon skulle hamna i landslaget. Så blev det inte. Jag upprepar det hela inför 2018.

Mer allsvenskt.

Som PIF-fostrade backen Elin Bergkvist berättade för PT tidigare i veckan så hade hon erbjudande om att stanna kvar i IFK Kalmar. Nu är det klart att hon följer med laget upp i damallsvenskan. Ett magiskt 2017, ser redan nu fram emot nästa år och spel i damallsvenskan med IFK Kalmar” skriver hon på Instagram.

Det blir kul att se henne i dubbla möten med PIF nästa säsong.

Älvsby IF tackade som väntat ja till platsen i division 4. Amibitionen har hela tiden varit att gå upp och nu blir det så. Jag utgår från att laget placeras i södra serien och att serieförslagen måste göras om.

Målvakten Jonas Strand fortsätter i Lillpite 2018.

Storfors har gjort klart med Axel Pihl, Axel Johansson och Anton Lundmark som fortsätter i laget nästa säsong. Den sistnämnde backen provspelade med PIF tidigare i höstas.

Anfallaren Tetteh Komey var i samtal med Piteå IF, vilket jag skrivit om tidigare, men han kommer att fortsätta spela i IFK Luleå.

Det meddelades idag, vilket känns helt okej. PIF har enligt uppgift satt lite frågetecken för om Komey har allt det driv som krävs. Som jag ser det ska Piteå bygga långsiktigt. Det handlar om att skapa en grupp bestående av lokalt fostrade spelare som utgör kärnan i verksamheten och sedan spetsa med ett par namn. Att Piteå har Jens Hedström och det nya sportrådet känns som rätt led i det tänket. Traditionellt sett har Piteå inte alltid varit bra på att fånga upp de lokala spelarna som har chansen att få en fin utveckling i klubben. Drömmen är ett PIF i Superettan i framtiden, det är vad som är viktigt. Inte att nå framgångar på kort sikt. Om det så tar tio år eller längre innan PIF är i näst högsta serien är det inga problem. Bara att det kommer.

Det är ett tidskrävande arbete som kommer kräva stor noggranhet, tydlig metodik, skicklighet och uthållighet. Inte bara från PIF utan från andra föreningar i kommunen också. Samtidigt har förutsättningarna aldrig varit så bra som snart, när fotbollshallen kommer och jag tror att Jens Hedström är rätt person att inleda den resan. Rätt beslut måste fattas på vägen och steg ett är att utveckla ungdomsfotbollen (vilket sker genom Pitemodellen), få bättre träningsförutsättningar (fotbollshallen) och att personer på ledande positioner gör långsiktiga val. Det tror jag att Piteå IF och övriga klubbar nu är mer medvetna om tidigare.

Carléns ersättare

Piteå Så kom den då. Den väntade övergången från Piteå IF till Linköping för Hilda Clarén.

Norrbottens Media berättade först om det här.

Sedan bekräftade källor för PT att övergången varit klar i flera veckor.

När PIF i dag gjorde sin sista träning så kom också beskedet att Hilda Carlén lämnar laget för mästarna.

Som PT kunde avslöja för ett tag sedan talar allt för att det blir ett målvaktsbyte mellan klubbarna där Linköpings Cajsa Andersson går den andra vägen och hamnar i PIF.

Nu väntar vi bara på det beskedet...

Hilda Carlén har PIF att tacka för mycket och föreningen har henne att tacka för lika mycket.

Hon kom som en oetablerad målvakt från Elitettan och har i PIF vuxit ut till den klara tvåan i landslaget. Åtta hållna nollor den här säsongen är mycket starkt och samtidigt som Piteå utvecklat henne som målvakt har hon bidragit till stor stabilitet längst bak.

Nu bär det vidare och det är klart att möjligheten att spela Champions League nästa säsong måste ha lockat mycket.

 

Lämnar PIF

Piteå Inte så mycket att rapportera just i dag så det blir en kortis.

Mittfältaren Pontus Wixner lämnar Piteå IF uppger laget på sin hemsida. Han fick lite speltid under stora delar av säsongen men mer i slutet  av den och gjorde det bra. PIF har deklarerat att man ville behålla alla sina lokala spelare. Nu blir det inte så.

Vi får se om Wixner dyker upp i något av division 3-lagen.

 

 

Silly Season PIF dam

Piteå Den ordinarie säsongen är över.

Då övergår vi raskt till den löjliga.

Här är läget för samtliga spelare i Piteå IF dam.

Klara spelare: Faith Ikidi, June Pedersen, Julia Karlernäs, Madelen Janogy, Ceclia Edlund, Lena Blomkvist, Emelie Lövgren, Ellen Löfqvist, Linn Viklund och Linnea Selberg.

Slutar: Hanna Pettersson.

Till Boston Breakers: Lotta Ökvist.

Lämnar också: Felicia Karlsson, här är Örebro ett alternativ det viskas om. Karlsson är från staden också.

Lämnar: Hilda Carlén. Allt talar för att hon går till Linköping. Samtidigt finns det uppgifter om att Cajsa Andersson, Linköpings guldmålvakt senaste två säsongerna, gör motsatt resa och hamnar i PIF.

Moa Öhman: Utan kontrakt men en förlänging känns mest sannolik. PIF vill sannolikt ha henne som andramålvakt fortsatt också.

Frida Abrahamsson: Har fått agera inhoppare i år också. Ryktas om att hon kan hamna i IFK Kalmar som tog klivet upp i högsta serien.

Ronja Aronsson, Josefin Johansson, Nina Jakobsson, Elin Bragnum: Alla mycket etablerade namn i PIF och ingen skulle vara förvånad om samtliga stannar. Aronsson sägs ha annat damallsvenskt intresse på sig. Johansson är så intimt förknippad med PIF och jag tror inte att något annat lag kniper henne. Har fler säsonger i kroppen. Bragnum trivs väldigt bra i Piteås 3-4-3-system och stannar om inte någon annan rycker henne. Jakobsson förhandlar med PIF.

Piteå tappar två anfallare, Hanna Pettersson och Felicia Karlsson.

Här behöver laget få in ett eller två nya namn.

Drömvärvningen vore Pauline Hammarlund. Hennes löpstyrka och tajming i straffområdet skulle betyda mycket. Tillsammans med en Janogy som vuxit stort senaste månaderna skulle det bli en riktigt bra anfallsduo samtidigt som Cecilia Edlund kommer vara ännu bättre nästa år.

Utan att veta kontraktsläget så vore Linda Sällström och Mimmi Larsson två andra intressanta värvningar. Sällström är bra på att hitta luckorna att löpa in på och Mimmi Larsson är en starka spelare och djupledslöpare som PIF var ute efter redan för två år sedan och har blivit bättre sedan dess.

 

 

Piteå ett suveränt höstlag

Piteå Alla serier är maratonlopp. Ibland önskar man bara att serierna var lite längre än så.
Då skulle Piteå IF komma ännu högre upp - vartenda år.
En fjärdeplats. Brons. För tredje året i rad tar Piteå IF medalj i högsta serien.
När laget tog lilla silvret 2015 var det en historisk prestation. Aldrig tidigare hade ett lag från Norrbotten tagit medalj i högsta serien.
Brons ifjol var medalj två och nu kom nummer tre.
Att vara med i toppen tre raka år är suveränt gjort av föreningen. Det visar på en metodik och skicklighet som genomsyrar hela verksamheten.
PIF har gjort mer än vad som kan begäras tre år på raken.
Det intressanta och talande är att laget blir bättre och bättre ju längre säsongerna lider.
Det visar på att PIF utvecklar sina spelare och har ett långsiktigt och noggrannt arbete som bär frukt. Att leva på enskilda stjärnor kan ge kortsiktiga och snabba resultat, men PIF har verkligen år efter år byggt lag. I och med att det är kollektiva enheter där hjulen ska formas och klaffa med varandra så tar det tid att få allting att sitta, men när det gör det några månader in på säsongen så är laget ruggit svårslaget.
I år var PIF seriens bästa lag under hösten. Synd att serien tog slut...
Bakom resultatet ligger inte bara det kollektiva utan så klart enskilda spelares utveckling också. Elin Bragnum har varit lysande stundtals efter vårens och sommarens problem. Madelen Janogy genomgick en förvandling under sommaren. Efter uppehållet kom hon tillbaka med en helt annan tuffhet och självförtroende, som har vuxit ännu mer. Mot Djurgården gjorde hon två mål och grundkapaciteten som fanns i våras, men som stördes av felbeslut på vägen, visas nu upp för fullt.
Hon blir mycket spännande att följa nästa säsong.
Rent kollektivt har PIF imponerat genom sin mångsidighet och förmåga att utvecklas. Det är inte längre bara laget som ligger lågt, spelar 4-4-2 och slår längre bollar mot ensamma forwardar. Det vi har fått se i år är ett PIF som utvecklats och blivit ett lag som kan spela 3-4-3 och har förmågan att sätta press högt och hårt på motståndarna vilket gynnar det offensiva spelet. PIF har också blivit bättre på att fylla på med mer spelare på hotande ytor i straffområdet och på så sätt skapat större möjligheter till mål. Transformationen från ett tidigare lågt liggande 4-4-2 till ett i flera matcher högt bollvinnande 3-4-3 är imponerande och visar på rätt analyser och genomförande.
Fenomenet med starka höstar är inte nytt.
Hösten 2016 hade PIF nio raka matcher utan förlust innan torsken mot Göteborg i sista omgången.
Hösten 2015 avslutade PIF serien med tio raka utan förlust.
Det här är ingen slump.
Att Piteå år efter år avslutar säsongen starkt är ett mycket bra betyg till klubbens långsiktiga satsning och att man inte tror på snabba lösningar utan satsar på spelarutveckling, noggrannhet och har en obevekelig tro på sin metodik.
Suveränt jobbat samtliga inblandade!

Namn: Per Sandberg
Ålder: 33
Fotbollsbakgrund: Har spelat fotboll nästan hela livet. Har tvingats sluta på grund av skador.
Bästa fotbollsminne: Sverige-Paraguay på Olympiastadion i Berlin, 15/6 2006 samt Tyskland-Sverige på samma arena oktober 2012.
Uppdrag: Ska leverera nyheter, kommentarer och åsikter om lokal fotboll.
Mejl: per.sandberg@pt.se
Telefon: 0911-645 41, 070-2604123

Bloggar