Många lever i otrygghet

OSÄKRA JOBB. ”Att över en kvarts miljon människor har så otrygga anställningar så att de inte vet om de kommer få tillräckligt med jobb för att ha råd att betala mat och hyra är inget annat än en skandal”, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

OSÄKRA JOBB. ”Att över en kvarts miljon människor har så otrygga anställningar så att de inte vet om de kommer få tillräckligt med jobb för att ha råd att betala mat och hyra är inget annat än en skandal”, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Foto: Anders Wiklund/TT

Piteå2017-04-03 23:30
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Var fjärde arbetarkvinna är tidsbegränsat anställd och över hälften av alla kvinnor i arbetaryrken jobbar deltid, visar LO:s rapport ”Anställningsformer och arbetstider 2017”.

Men även många män har tidsbegränsade anställningar. Bland arbetare är 17 procent av männen tidsbegränsat anställda. För manliga tjänstemän är samma siffra 10 procent.

Rapporten pekar även på att det är de mest osäkra formerna av tidsbegränsade anställningar som ökat mest på bekostnad av den mer förutsägbara vikariatsanställningen.

Ökningen har dessutom varit dramatisk under de senaste decennierna.

1990 fanns endast 42000 behovs- och timanställda i Sverige. 2016 hade hela 262000 personer en sådan typ av anställning.

”Att över en kvarts miljon människor har så otrygga anställningar så att de inte vet om de kommer få tillräckligt med jobb för att ha råd att betala mat och hyra är inget annat än en skandal”, säger helt riktigt LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Siffran visar att lagen om allmän visstid, som den borgerliga regeringen drev igenom 2008, inte bara brukas. Den missbrukas å det grövsta och leder till att en stor grupp människor tvingas leva med ständig ekonomisk stress.

Som det uttrycks i en nyhetsartikel i Dagens Nyheter 28 februari: ”Sms-anställningarna rakar i höjden. I handeln, i vården, på hotell och restauranger arbetar stora skaror otrygga daglönare, främst kvinnor, som inte kan planera sin vardag eller få ett lån på banken.”

LO-kongressen 2016 tog klar och tydlig ställning för att förändra lagen om visstidsanställning.

Inför vårens kongress har också Socialdemokraterna gett klart besked om att de vill skrota lagen.

Men det hjälper tyvärr inte eftersom det saknas en riksdagsmajoritet för en ändring. M, C, L, KD och SD slår vakt om den nuvarande lagen.

Om Socialdemokraterna ska kunna göra något åt nuvarande lagstiftningen krävs därför en förändrad riksdagsmajoritet 2018 eller ett omtänkande i den borgerliga alliansen.

Raimo Pärssinen, S-riksdagsledamot och ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, har också lovat att partiet kommer att driva frågan hårt inför valet 2018.

"Ja, absolut", säger han till tidningen Arbetet. "Det är en bra valfråga."

LO och Torbjörn Johansson hoppas även att det ska kunna ske en omreglering via kollektivavtal.

”LO utreder detta och vi hoppas i höst vara överens om att begära förhandlingar med Svenskt Näringsliv”, säger han till DN.

Seriösa och konstruktiva krafter på arbetsgivarsidan borde lyssna och ta intryck.

Det är givetvis inget konstigt att en ung människa börjar med en visstidsanställning eller andra former av kortare påhugg. Det är en naturlig väg in på arbetsmarknaden.

Självklart måste arbetsgivaren också ha möjlighet att ta in extra personal vid arbetstoppar, anställa för säsongsarbete eller att ta in en vikarie under någons föräldraledighet.

Men det är oacceptabelt att så många människor fastnar i en karusell med korta anställningsformer under år efter år och att arbetsgivarna tillåts att stapla olika former av korta anställningsformer på varandra.

Det skapar en otrygghet som inte borde existera i ett modernt och framtidsorienterat arbetsliv.